Економіка адаптувалася до війни? Уряд заявив про зростання ВВП

Позитивна динаміка ВВП спостерігається другий квартал поспіль

Валовий внутрішній продукт України впав на 10,5% в першому кварталі цього року порівняно з тим же періодом 2022 року. Але порівняно з четвертим кварталом 2022 року ВВП зріс на 2,4%. Про це повідомляє Міністерство економіки України.

Міністерство заявило, що раніше очікувало падіння ВВП на 14,1% в першому кварталі 2023 року порівняно з тим же періодом 2022 року.

«Такі дані свідчать про те, що економіка України адаптується та відновлюється більш швидкими темпами, ніж прогнозувалось раніше. Вона продовжує працювати та долати виклики війни», – сказала перший віцепрем’єр-міністр України – міністр економіки України Юлія Свириденко.

За її словами, сприяє покращенню ситуації, реалізація програм відновлення та підтримки підприємств, які полегшують доступ до фінансових ресурсів, зокрема, програми «Доступні кредити 5-7-9%» та грантових програм під загальною назвою «єРобота», фінансування суттєвих обсягів капітальних видатків на відновлення зруйнованої інфраструктури, житлових та соціальних об’єктів.

«Все це стає можливим в тому числі завдяки міжнародній допомозі, яку надають країни партнери, що в комплексі підживлює стриманий оптимізм у суб’єктів економічної діяльності», – наголосила Свириденко.

Але водночас військова агресія продовжує формувати нові шоки та випробування для українського народу. Спостерігалась затримка роботи зернового коридору, експортери відчували на собі обмежувальні заходи з боку країн сусідів на імпорт та транзит українських сільськогосподарських товарів, до них додаються наразі наслідки терористичного акту – руйнування Каховської ГЕС.

У Міністерстві економіки України зазначили, що у другому кварталі наразі також спостерігається позитивна динаміка ВВП.

Новости Украины