Коли, від кого і скільки: 5 питань про F-16 для України

Коли, від кого і скільки: 5 питань про F-16 для України

Фото: Вікіпедія

Питання про постачання Україні винищувачів F-16 фактично вирішене – Київ може розраховувати на їхнє отримання від західних союзників. Але зараз залишаються неясними терміни постачання, кількість літаків, їхні модифікації та інше. KP.UA розбиралася у цих питаннях.

Коли вони можуть надійти на озброєння ЗСУ

У США та Європі дуже сильні бюрократичні механізми, тому постачання літаків швидко очікувати не варто. Принаймні до українського контрнаступу їх точно не буде.

Міністр ВПС США Френк Кендалл заявив, що постачання F-16 в Україну займе в найкращому разі кілька місяців. «Ми за жодних обставин не збираємося передавати F-16 або інший західний винищувач у значній кількості до рук українських ВПС раніше, ніж за кілька місяців», – сказав Кендал.

Причому навіть це відносно швидкі терміни, оскільки підготовка нового американського пілота цим літаком зазвичай займає понад два роки. Навіть курс перепідготовки для пілота F-16, який на якийсь час відійшов від управління літаком, може зайняти до п’яти місяців.

У Європі кажуть, що Україні можуть передати винищувачі F-16 восени цього року. Про це повідомляє американське видання Politico із посиланням на заяви чиновників із Центральної та Східної Європи. Відповідаючи на запитання, чи реально Україні отримати винищувачі до осені, чиновник із оборонного відомства у Центральній Європі сказав: «Я думаю, що так».

Скільки літаків може бути передано Києву

Спікер Повітряних сил України Юрій Ігнат заявив, що літаки передаватимуться Києву партіями. «Безумовно, ніхто не передаватиме поштучно літаки. Літаки передаватимуться підрозділами, а це мінімум ескадрилья. У нашому варіанті це понад 12 літаків. Таким чином, кілька десятків літаків можуть бути передані Україні спочатку для вирішення поточних завдань», — сказав він. Спікер Повітряних сил також розповів, що один американський F-16 може замінити 4 радянські винищувачі.

За словами радника міністра оборони України Юрія Сака, Україна хоче отримати від 40 до 50 F-16, сформувавши три чи чотири ескадрильї для захисту свого неба від російських бомбардувань.

Які модифікації F-16 отримає Україна

F-16 – наймасовіший літак 4-го покоління. Усього було випущено близько 4600 винищувачів цього типу, а це майже втричі більше, ніж МіГ-29. Масовість передбачає розвинену інфраструктуру, яка стане в нагоді при обслуговуванні та підтримці бойових можливостей літака.

Швидше за все, Україна отримає F-16, модернізовані в 1990-х роках за програмою Mid-Life Update – MLU. F-16 після проходження MLU отримали нову авіоніку, включаючи заміну радіолокаційних станцій (РЛС) на AN/APG-66(V)2A, що відрізняється в сім разів кращою швидкістю роботи, порівняно з базовою версією, високою роздільною здатністю, наближеною до можливостей SAR- радарів, та роботою в умовах складних перешкод. Цей радар може працювати як для виявлення повітряних цілей, так і для роботи в режимі «повітря-поверхня». Дальність виявлення цілей перевищує 110 км.

Літаки також отримали новий бортовий комп’ютер, оновлену систему РЕБ, навігацію та зв’язок, систему польотів на низьких висотах, оновлену кабіну з новими дисплеями, включаючи проекційний та нашоломний.

Також було проведено інтеграцію нового озброєння, включаючи ракету «повітря-повітря» AIM-120 та підвісні контейнери типу Lantrin або Litening для використання високоточного озброєння, а також контейнери з радіоелектронною розвідувальною апаратурою.

Які країни вже готові передати літаки

Найімовірнішими кандидатами є Данія та Нідерланди, які виводять F-16 з експлуатації та замінюють їх на F-35. Нині Нідерланди мають 24 винищувачі F-16, які придатні до розгортання та залишатимуться у використанні до середини 2024 року.

Нідерланди також мають ще 18 винищувачів F-16, «які більше не використовуються з оперативною метою» і «також можуть бути використані за іншим призначенням». 12 із цих 18 літаків спочатку планувалося передати приватній компанії, але передачу відклали, зазначив спікер.

Велика Британія оголосила про початок роботи міжнародної коаліції країн, до якої вже входять Британія, Нідерланди, Бельгія, Данія, Сполучені Штати, Португалія та Польща. Зараз F-16 у США близько 1000 одиниць, у Нідерландів – 61, у Данії – 54 шт. І їхнє вилучення ніяк не впливає на обороноздатність цих країн.

Значення F-16 для України

Представник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат заявив, що із прибуттям в Україну F-16 «ми виграємо війну». Ці винищувачі можуть працювати за наземними, повітряними та надводними цілями, а також прикриватимуть територію України там, де немає комплексів ППО.

Одна ескадрилья F-16 (36 літаків) по вогневій потужності замінює 100 установок HIMARS. Винищувачі західного зразка допоможуть Україні завоювати перевагу в повітрі, протидіяти крилатим ракетам та дронам, а також ефективно та безпечно завдавати точкових ударів, «душити» ППО, перебивати логістику ворога.

До речі

Чому саме F-16 може допомогти у війні

Як пояснюють у Міноборони України, F-16 — це багатоцільовий винищувач, який поряд зі своїм прямим призначенням повітряного бою може використовуватися як тактичний бомбардувальник, елемент ППО і навіть спеціалізований літак радіоелектронної боротьби. Таким чином, F-16 поєднує у собі функціонал усіх головних радянських літаків, які сьогодні використовують Повітряні сили ЗСУ.

Цей літак має різноманітні засоби поразки. Це ракети «повітря-повітря»: базові AIM-7 та AIM-120 AMRAAM (в останній модифікації ракети здатні вражати ціль у режимі самонаведення на відстані 180 км); ракети «повітря-земля»: штурмова AGM-65 «Маверік», протикорабельна ракета AGM-84 «Гарпун», не менш знайома протирадіолокаційна AGM-88 HARM, а також крилата ракета AGM-158 JASSM від Lockheed Martin (HIMARS). Також можуть використовуватись різноманітні бомби: кориговані, вільнопадаючі, запальні, касетні.

Джерело

Новости Украины