Аби зігріти, вихованців Будинку творчості на Чернігівщині переселяють у старовинну будівлю

Будинок дитячої та юнацької творчості у Сосниці змінює «прописку» — рідні стіни зігріти газом цієї зими не можна.

Відтак його вихованців та персонал переводять в старовинну будівлю колишньої жіночої гімназії, зведену ще в другій половині XIX століття. Донедавна її орендував Сосницький сільськогосподарський технікум бухгалтерського обліку.

Сюди ж хочуть перебазувати кінотеатр та Будинок культури, які так само, як і Будинок творчості, обігрівали власні газові котельні. Суми, які заклали до бюджету на придбання для них палива, неспівмірні з цінами на нього, які нині вражають.

Колишня ж двоповерхова гімназія отримує тепло зі спалювання дров. На осінньо-зимовий сезон треба не менше 200 складометрів. Купити їх буде набагато дешевше, ніж газ.

Але батьки вихованців не погоджуються. Кажуть: старе приміщення — не для дітей! До того ж Будинок творчості торік відремонтували. Облаштували внутрішній туалет. На новому ж місці, «зручності» на вулиці. Дітки починають відвідувати гуртки з 5-річного вікук. Як їм бути?

А тут «помаранчева» зона карантину: не можна усіх під один дах — і дорослих, і дітей. Частина батьків вимагає придбати закладу, до якого ходять майже 350 дітей, твердопаливний котел.

Минулого року опалювальний сезон в Будинку творчості коштував місцевому бюджету 70 тис. грн. Нинішнього, якщо ціна палива підвищиться більш, ніж удвічі, — понад 200 тис. рн. Купувати газ за ринковою вартістю не має можливості. За словами глави громади Андрія Портного, 88 відсотків бюджету, який становить 130 млн грн, — захищені статті, а бюджет розвитку — всього 5 млн грн.

18 жовтня в установах і закладах Сосницького селищної ради розпочався опалювальний сезон. У деяких з них, як і в гімназії, опалення централізоване.

У Будинку творчості – холодно.

«Зараз діти не відвідують заняття. Але це тимчасово — поки не закінчимо облаштування в приміщенні, куди вони будуть переведені. Іншого варіанту на даний момент немає. Сьогодні там триває ремонт, щоб створити для вихованців якомога більше комфорту. У тому числі проводяться роботи по обладнанню внутрішнього туалету», — говорить заступник Сосницького селищного голови Ігор Чорнуха.

За його словами, приміщення підготують упродовж одного-двох тижнів. Вихованців хочуть розмістити на другому поверсі.

Джерело: Gorod.cn.ua

Автор – Марія Ісаченко, «Гарт» №43 (3055) від 21 жовтня

Источник

Новости Украины