ATACMS для ЗСУ. Україна пропонує адміністрації Байдена «накладати вето» на цілі — CNN


ATACMS для ЗСУ. Україна пропонує адміністрації Байдена "накладати вето" на цілі — CNN

Ракета ATACMS (Фото: wikipedia.org) доповнено

Україна пропонує адміністрації президента США Джо Байдена узгоджувати потенційні цілі у разі передання Збройним Силам України ракет ATACMS. Про це повідомляє канал CNN із посиланням на офіційних осіб США.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Американські чиновники заявляють, що в прагненні подолати опір Білого дому щодо надання Україні ракет ATACMS, українська влада тепер пропонує США повну та постійну інформацію про список потенційних російських цілей.

Подібна прозорість по суті дає США «право вето» на дії України щодо окремих видів озброєнь від союзників і призначена для того, щоб переконати Вашингтон у тому, що надання далекобійних ракет не призведе до ударів по території РФ, чого побоюються США.

ОНОВЛЕНО о 17:37. Координатор стратегічної комунікації Ради з нацбезпеки США Джон Кірбі, коментуючи інформацію CNN, не став відповідати на запитання, чи США приймуть «право вето» на цілі в обмін на ATACMS для України, але зазначив, що Вашингтон перебуває на «постійному зв’язку» з українськими колегами.

ДОВІДКА. ATACMS – американський оперативно-тактичний ракетний комплекс з балістичною ракетою. Для запуску ракет призначені пускові установки М142 HIMARS та M270 MLRS. Різні модифікації ракети ATACMS мають дальність стрільби від 165 до 310 км. Поки що Україна отримувала до HIMARS снаряди, які б’ють на 70-80 км. ЗСУ використовують HIMARS для ударів по складах та штабах у тилу росіян.

  • США постачають Україні озброєння, яке «дуже, дуже ефективне» на полі бою. Так міністр оборони США Ллойд Остін відповів на запитання CNN, чому навіть у відповідь на спробу Росії анексувати захоплені українські території Вашингтон не дає ЗСУ далекобійні ракети ATACMS до пускових установок M142 HIMARS, M270 MLRS та MARS II.
  • 12 вересня Україна надала США список озброєння для продовження наступу у 2023 році. У ньому є ракети ATACMS із дальністю 300 км.
  • 14 вересня лідер Республіканської партії США Мітч Макконнелл закликав дати Україні ATACMS, великі безпілотники та танки.

Читайте також: США поки не мають наміру надавати Україні ракети ATACMS – джерела CNN

Джерело

Новости Украины