ATACMS. У Пентагоні вважають, що Україні поки що не потрібні далекобійні ракети для HIMARS


ATACMS. У Пентагоні вважають, що Україні поки що не потрібні далекобійні ракети для HIMARS

Колін Каль (фото — Marine Corps Sgt. Taryn Sammet, DOD)

Україні для нинішніх цілей більше потрібні для РСЗВ HIMARS ракети GMLRS з дальністю 70-80 км, а не ATACMS, які б’ють на відстань близько 300 км. Про це заявив на брифінгу заступник голови Пентагону Колін Каль.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

«За нашою оцінкою, зараз їм не потрібні ATACMS для обслуговування цілей, які безпосередньо стосуються поточної боротьби. Очевидно, що ми продовжимо обговорювати з українцями їхні потреби, але зараз ми вважаємо, що нам слід зосередитися на GMLRS, а не на ATACMS», – сказав він.

GMLRS потрібні Україні, щоб утримати росіян на сході та створити імпульс на інших ділянках фронту, пояснює Каль. За його словами, переважна більшість актуальних цілей розташовані в межах доступу GMLRS, на відміну від набагато більш далекобійних ATACMS.

Він також зазначив, що використання GMLRS можна порівняти з високоточним 90-кілограмовим авіаударом, запущеним з вантажівки. Українці б’ють ними надзвичайно ефективно, вважає Каль.

«Росіяни справді сповільнилися на сході, російські об’єкти тепер під ризиком в інших частинах країни. Це дуже ускладнило зусилля Росії щодо планування. Тому, за нашою оцінкою, GMLRS – це найважливіше, і в Україну йде постійний потік цих боєприпасів», – підсумував заступник глави Пентагону.

  • Раніше за постачання ATACMS Україні виступили обидві партії Конгресу США та близько 20 західних військових та дипломатів.
  • 19 серпня США оголосили про пакет допомоги на $775 млн для України. До нього увійдуть ракети для HIMARS.
  • 24 серпня США оголосили про рекордний пакет військової допомоги Україні на $2,8 млрд. Він не має боєприпасів для HIMARS, але містить інші важливі позиції, такі як системи ППО NASAMS.

Читайте також: США не давали Україні зброю для ударів по авіабазі росіян у Криму – Пентагон

Джерело

Новости Украины