Байден, Джонсон, Шольц та Макрон відреагували на смерть Горбачова: заяви лідерів


Байден, Джонсон, Шольц та Макрон відреагували на смерть Горбачова: заяви лідерів

Михаил Горбачев (фото — ЕРА)

Німецький канцлер Олаф Шольц заявив, що перший і останній президент СРСР Михайло Горбачов помер у той час, коли багато його соціально-політичних досягнень були знищені стараннями російського диктатора Володимира Путіна. Про це він заявив, відреагувавши на смерть Горбачова 30 серпня, пише Die Welt.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Він додав, що в результаті перебудови в СРСР було здійснено «спробу встановити демократію в Росії», а Німеччина «змогла об’єднатися, і залізна завіса зникла». Канцлер заявив, що в Берліні «знають, наскільки він [Горбачов] був важливим для розвитку Європи та нашої країни».

«Горбачов помер у той час, коли не тільки демократія в Росії зазнала краху, а й Росія та президент Росії Путін копають нові окопи в Європі та розпочали жахливу війну проти сусідньої країни, України», – підкреслив Шольц.

ДОВІДКА. Горбачов народився 2 березня 1931 року і помер 30 серпня 2022-го, проживши найдовше життя з усіх радянських лідерів. Він був першим та останнім президентом СРСР у період з 15 березня 1990 року по 25 грудня 1991 року, а також останнім генсеком ЦК КПРС та головою президії Верховної Ради СРСР.

Прем’єр Великої Британії Борис Джонсон заявив у Twitter, що він «засмучений звісткою про смерть Горбачова» і «завжди захоплювався мужністю і чесністю, які він продемонстрував, довівши холодну війну до мирного завершення».

Глава британського уряду додав, що «за часів путінської агресії проти України його [Горбачова] невпинна прихильність до відкриття радянського суспільства залишається прикладом для всіх нас».

Американський лідер Джо Байден у повідомленні на сайті Білого дому заявив, що «після десятиліть жорстоких політичних репресій Горбачов розпочав демократичні реформи, вірив у гласність і перебудову не як у прості гасла, а як у шлях вперед для народу Радянського Союзу після стількох років ізоляції та поневірянь».

Читайте також: Горбачов був злочинцем і лідером кримінальної партії, покаяння не було – голова МО Литви

На думку президента США, «це були дії рідкісного лідера, який має уяву, щоб побачити, що інше майбутнє можливе, і сміливість, щоб ризикнути всією своєю кар’єрою задля досягнення цього. Результатом став більш безпечний світ і більша свобода для мільйонів людей».

Президент Франції Емманюель Макрон назвав у Twitter останнього лідера тоталітарної держави «людиною миру, чий вибір відкрив росіянам шлях до свободи». За словами господаря Єлисейського палацу, «прихильність [Горбачова] до миру в Європі змінила нашу спільну історію».

  • 2016 році Горбачов підтримав окупацію Криму Росією і заявив, що вчинив би так само в аналогічній ситуації: «Єдина справжня причина, через яку я не робив цього, це якби я все ще був при владі, Радянський Союз існував би, і Крим був би його частиною».
  • Йому було заборонено в’їзд до України.

Джерело

Новости Украины