Байден та Сі Цзіньпін говорили три години й засудили використання ядерної зброї в Україні

Байден та Сі Цзіньпін говорили три години й засудили використання ядерної зброї в Україні

Фото: twitter.com/potus

Зустріч Джо Байдена та Сі Цзіньпіна на полях саміту G20 у Балі тривала трохи більше трьох годин. Про це повідомила американська телекомпанія CNN. Переговори пройшли за зачиненими дверима. Перед ними американський та китайський лідери обмінялися рукостисканням.

У повідомленні Міністерства закордонних справ Китаю за підсумками зустрічі сказано, що Сі Цзіньпін «вкрай стурбований поточною ситуацією в Україні» і «завжди стояв на боці миру і продовжуватиме заохочувати мирні переговори».

— Ми підтримуємо та розраховуємо на відновлення мирних переговорів між Росією та Україною. У той же час ми сподіваємося, що США, НАТО та ЄС вестимуть всебічний діалог з Росією, — сказав китайський лідер американському президенту.

Сі Цзіньпін закликав «не допускати конфронтації між великими країнами». Водночас у звіті китайської сторони не було прямої згадки ключового моменту, представленого в пресрелізі Білого дому.

У ньому йдеться, що лідери “підтвердили свою згоду з тим, що ядерна війна ніколи не повинна вестись і що її не можна виграти, і наголосили на своїй незгоді із застосуванням або загрозою застосування ядерної зброї в Україні”. У заяві Вашингтона також йдеться, що Байден «згадав жорстоку війну Росії проти України та безвідповідальні погрози Росії застосувати ядерну зброю».

Це була перша зустріч президента США Джо Байдена із китайським лідером. Саміт G20 в Індонезії відбудеться 15-16 листопада. Президент України Володимир Зеленський виступить у вівторок в онлайн-форматі.

Джерело

Новости Украины