Чи відключатимуть електроенергію 18 березня: яка ситуація в енергосистемі

В Україні 18 березня не запровадили графіки стабілізаційних чи точкових відключень електроенергії. При цьому у разі нових ракетних атак РФ або значного зростання споживання можливі відключення у низці регіонів.

При цьому енергетична інфраструктура вздовж лінії фронту регулярно зазнає пошкоджень через артобстріли. Зокрема, в ніч на п’ятницю, 17 березня, обстріляли енергоінфраструктуру в Донецькій області.

Як зазначають на сайті «Одеських електромереж», в Одесі відключення скасували, проте вони можливі в окремих районах за високих навантажень. Проблема полягає у пошкодженні мереж. Для їхнього відновлення знадобиться тривалий час.

Чинні обмеження в регіонах – мережеві й викликані виключно пошкодженнями енергетичної інфраструктури через масовані російські ракетні обстріли 9 березня, додали в компанії. При цьому тривають ремонтні роботи на всіх об’єктах «Укренерго», пошкоджених російськими обстрілами. «Наші фахівці роблять усе можливе, щоб якомога швидше відновити стабільне електропостачання, однак відновлювальні роботи потребують часу», – зазначається в дописі.

Як нагадали в компанії, внаслідок російських атак на підстанції «Укренерго» прилетіло понад 200 ракет та дронів, завдавши важких пошкоджень обладнанню. Активне відновлення української енергосистеми від наслідків російського обстрілу відбуватиметься із червня – очікується, що тоді почнуть надходити найпотрібніші елементи обладнання. Причому це оптимістичний прогноз.

Водночас, попри профіцит потужності в системі 1,5-2 ГВт, ризик аварійних відключень зберігатиметься, адже, окрім іншого, лінії «відремонтовані на коліні».

Джерело

Новости Украины