Чим відрізняється ППО від ПРО і чому Захід не дає Україні антиракети

Чим відрізняється ППО від ПРО і чому Захід не дає Україні антиракети

Фото: I say Photos/Ovidiu Micsik/через REUTERS

Робота української ППО під час масованого обстрілу Росії показує ефективні результати. Під час ракетного нальоту 15 листопада із понад 90 ракет було збито понад 70. А те, що потрапило по українських об’єктах, викликане тим, що Україна не має дієвої системи протиракетної оборони. «КП в Україні» розбиралася, чому не має і чим ППО відрізняється від ПРО.

Як пояснили в Міноборони України, система протиповітряної оборони (ППО) покликана вражати ворожі літаки та гелікоптери, але вона не завжди ефективна проти ракет. І в Україні на озброєнні є засоби протиповітряної, а не протиракетної оборони.

Основне завдання наших зенітно-ракетних комплексів («Бук» М1, С300) – це літальні апарати ворога, але також іноді збивають і крилаті ракети. Але це дуже складна для ППО ціль.

ППО є, але їх мало

Україна має комплекси протиповітряної оборони С-300, С-125, «Бук». Також є комплекси ближньої дії – «Оса», «Стінгер», інші ПЗРК (переносний зенітний ракетний комплекс). Але проти ракет ПЗРК не працює. Західні партнери поставили Україні комплекси ППО – американські NASAMS, німецькі IRIS, іспанські Hawk та ін. Вони також можуть виконувати роль протиракетної оборони, але лише на середніх та малих відстанях. А на них велика ймовірність промаху.

Чим відрізняється ППО від ПРО і чому Захід не дає Україні антиракети

NASAMS – система ППО призначена для перехоплення ракет, літаків на малих та середніх висотах. Фото: commons.wikimedia.org

NASAMS – це система ППО, призначена для перехоплення ракет, літаків та інших повітряних цілей на малих та середніх висотах. NASAMS є спільною розробкою норвезької компанії Norwegian Kongsberg та американської Raytheon.

Дальність ураження 40 км. Ефективна дальність стрільби — 25 км. Висота ураження – від 300 метрів до 16 км.

Одна батарея NASAMS складається з:

дев’яти пускових установок із 54 ракетами трьох радарів MPQ-64F одного вогневого контрольного центру однієї машини зв’язку однієї машини з оптико-електронною камерою для пасивного наведення

Чим відрізняється ППО від ПРО і чому Захід не дає Україні антиракети

IRIS-T — система ППО, оснащена ракетами класу «повітря-повітря». Фото: commons.wikimedia.org

IRIS-T – система протиповітряної оборони. Ракета класу «повітря-повітря» малої дальності, оснащена інфрачервоною головкою самонаведення, що охолоджується. Розробка велася під керівництвом Німеччини у кооперації із 6 країнами-учасницями. Варіант IRIS-T адаптований до умов наземного запуску. Система розташована на базі вантажівки MAN. Також може запускатись із літаків. Ракета включає п’ять модулів: електронного обладнання та охолодження, системи наведення, бойової частини та двигуна з органами управління, підривника. IRIS-T SL здатний вражати гелікоптери, літаки, а також крилаті, протикорабельні, протирадіолокаційні та інші типи ракет.

Характеристики:

Довжина – 2,9 м Діаметр – 0,12 м Розмах крила — 0,35 м Маса – 87 кг Дальність пуску – 25 км Висота ураження – до 20 км Швидкість польоту – 3672 км/год. Бойова частина — осколково-фугасна

Чим відрізняється ППО від ПРО і чому Захід не дає Україні антиракети

MIM-23 Hawk – американський військовий зенітний ракетний комплекс середньої дальності. Фото: commons.wikimedia.org

MIM-23 Hawk – це також ППО, американський військовий зенітний ракетний комплекс середньої дальності, розроблений для знищення літаків. Пізніше було доопрацьовано для перехоплення ракет у польоті.

Окремий зенітний дивізіон Improved Hawk сухопутних військ США включає або чотири стандартні, або три посилені батареї. Як правило, він застосовується у повному складі, проте зенітна батарея може самостійно вирішувати бойове завдання та у відриві від його основних сил. Самостійне завдання боротьби з низькими цілями здатний вирішувати також передовий вогневий взвод.

Характеристики:

Максимальна дальність перехоплення цілі – 40 км Мінімальна дальність перехоплення – 1 км Максимальна висота перехоплення – 18 км Мінімальна висота перехоплення – 300 м Маса ракети – 625 кг Довжина — 5 м Максимальна швидкість, 900 м/сек. Бойова частина — осколково-фугасна

Франція також планує надати Україні додаткову військову допомогу, зокрема системи протиповітряної оборони Crotale. Бойові машини Crotale монтуються на броньованому колісному шасі P4R. ППО оснащена ракетою R440, яка постійно знаходиться у транспортно-пусковому контейнері. Загальна вага ракети складає 100 кг. Уламкова фугасна бойова частина спрямованої дії знаходиться у центральній частині корпусу ракети. Радіус розльоту уламків становить 8 м, а швидкість розльоту сягає 2,3 км/сек. Дальність ураження цілей становить 500 -10 000 метрів і висота ураження до 5000 метрів.

Протиракетна система дуже дорога

А протиракетна оборона — це комплекс заходів щодо захисту від ракетних ударів, включаючи балістичні ракети, високоманеврені ракети, аеробалістичні та крилаті ракети. Для виявлення цілей використовуються станції радіолокації. І все це потрібно мати працюючим у комплексі, в єдиній системі.

Справа в тому, що Росія використовує високотехнологічні ракети, спроектовані таким чином, щоб бути малопомітними, вони можуть летіти на наднизьких висотах – від 50 метрів. Їх складно виявити, а в окремих ситуаціях такі ракети просто зникають із радарів. І не всі засоби ППО можуть їх знищити.

У протидії балістичним ракетам дуже просунулися американці та ізраїльтяни. Найбільш реальним та ефективним протиракетним варіантом є система Patriot та THAAD (відповідно). Але західні партнери не поспішають ділитися із Києвом цими системами ПРО.

— Захід нам дає ПРО, але лише середньої та малої дальності. Це IRIS, NASAMS, Hawk. А комплекси, які дозволяють збивати ракети на великій дальності, нам не дають через їхню велику вартість. Лише один дивізіон Patriot коштує 7-9 мільярдів доларів, – розповів «КП в Україні» військовий експерт Олег Жданов.

Чим відрізняється ППО від ПРО і чому Захід не дає Україні антиракети

Patriot – американський ракетний комплекс створений для забезпечення протиракетної оборони. Фото: commons.wikimedia.org

Patriot – американський ракетний комплекс створений для забезпечення протиракетної оборони (ПРО) армії США. Комплекс використовує універсальні радіолокаційні станції (РЛС), що виконують функції як виявлення та відстеження цілей, так і цілевказівки та управління ракетами. Радар попереднього виявлення працює у секторі 90 градусів. Зазвичай усі комплекси ППО мають круговий огляд.

Використовує ракету MIM-104

Діаметр ракети — 410 мм Довжина ракети — 5,3 м Маса ракети — 912 кг Маса бойової частини — 91 кг Макс. швидкість польоту — трохи більше 1700 м/сек. Дальність стрільби:
— мінімальна: 3 км
— максимальна за балістичною ціллю: 20 км
— максимальна за аеродинамічною ціллю: 80 км Висота ураження цілі – до 24/25 км Час польоту — 8,3-17 сек. Кількість ракет на пусковій установці (ПУ) — 4

Чим відрізняється ППО від ПРО і чому Захід не дає Україні антиракети

THAAD – протиракетний комплекс призначений для висотного заатмосферного перехоплення ракет середньої дальності. Фото: commons.wikimedia.org

THAAD – протиракетний комплекс рухомого наземного базування призначений для висотного заатмосферного перехоплення ракет середньої дальності. Антиракета THAAD складається з бойової частини та двигуна. Єдиний ступінь – твердопаливний стартовий двигун. Ракета оснащена системою керування вектором тяги та газодинамічних інтерцепторів у носовій частині. Інтерцептори починають працювати невдовзі після запуску та забезпечують керування під час руху.

До складу кожного дивізіону включено:

РЛС виявлення та супроводу балістичних цілей типу GBR (Ground Based Radar) пункт керування BM/C41 пускові установки (4 штуки) протиракети THAAD (60 штук)

Характеристики протиракети:

Стартова вага — 900 кг Довжина – 6,1 м Максимальний діаметр корпусу – 0,37 м Дальність – до 200 км Висота перехоплення від 150 до 200 км Швидкість — 2700 — 2800 м/сек.

Також є ізраїльський протиракетний комплекс «Залізний купол» (Iron Dome) — частина багаторівневої системи ізраїльської протиракетної оборони, що також включає ракети «Праща Давида», «Хец-2» і «Хец-3». «Залізний купол» використовується армією Ізраїлю з 2011 року для перехоплення ракет малої дальності. У ході операції «Непорушна скеля» в Секторі Газа у 2014 році «Залізний купол» показав результат у 90% успішно перехоплених цілей.

Джерело

Новости Украины