Чому Донецьку відмовили, а Херсону нав’язують

Чому Донецьку відмовили, а Херсону нав'язують

Фото: https://t.me/hueviyherson/23781

Відсутність будь-якого прогресу у так званій спеціальній військовій операції Росії в Україні вплинула на улюблений Москвою інструмент встановлення впливу на окупованих територіях – референдуми про так зване народне волевиявлення приєднання до Росії. У «ДНР» від нього відмовилися, а в Херсоні – ні. «КП в Україні» з’ясовувала, чому так відбувається.

У «ДНР» референдум відклали…

Як повідомляє британська розвідка, Росія зараз вагається в опитуванні проведення референдуму щодо приєднання Донецької області. Аналітики британської розвідки вважають, що це спричинено тим, що росіяни не можуть захопити цю територію України.

Російські ЗМІ процитували голову так званої «Донецької народної республіки» Дениса Пушиліна, який заявив, що дату проведення псевдореферендуму щодо входження так званої «ДНР» до складу Росії буде оголошено після «повного звільнення» «республіки».

Але в цей же час окупаційна влада Херсонської та Запорізької областей заявила про плани провести «референдум» щодо приєднання до Росії цих регіонів. Самі «референдуми» для анексії окупованих частин Херсонської та Запорізької областей України можуть відбутися 11 вересня – у єдиний день голосування у Росії.

Офіційно влада Росії жодної дати «референдумів» не оголошувала. Проте колаборанти вже створюють у Запорізькій області спеціальну «виборчу комісію», яка має зайнятися підготовкою «референдуму про входження до складу Росії».

Мер Мелітополя Іван Федоров заявив, що в зайнятому російськими військовими місті готуються до «референдуму» про приєднання до Росії. За його словами, військові «роблять тотальний обхід мікрорайонів багатоповерхового сектору, приватних будинків для виявлення мешканців».

…а у Херсоні активно готуються до нього

Перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський також підтвердив, що окупанти не відмовилися від своїх планів провести «референдум» на захопленій території, однак у них виникли великі проблеми із формуванням «виборчих комісій», оскільки місцеве населення відмовляється співпрацювати з російськими ставлениками.

— Проте окупанти активно працюють у цьому напрямку. Періодично проводять обдзвон з проведенням так званого опитування громадської думки, через голів ОСББ і роздачу «соцдопомоги» збирають списки мешканців з контактами, які після обробки стануть основою виборчих списків, — розповів Соболевський. За його словами, для організації картинки «референдуму» в Херсоні вже понад три тижні перебувають російські політтехнологи, яким доручили координацію пов’язаних із цим процесів.

– З «Л/ДНР» уже все давно зрозуміло – вони визнані Росією, – вважає політолог Вадим Карасьов. – А у Херсонській та Запорізькій областях окупантам важливо показати місцевому населенню, що вони не збираються йти звідти. Крім цього, без референдуму це виглядає як відверта анексія чужої території. І щоб уникнути таких звинувачень у майбутньому, окупанти прагнуть показати видимість підтримки місцевого населення ідеї возз’єднання з Росією. Це все той самий кримський сценарій.

Скоро не буде кому проводити «референдуми»

У відповідь на активність «політтехнологів» заступник глави Офісу президента України Ігор Жовква заявив, що Росія не зможе провести фейкові «референдуми» на захоплених територіях Запорізької та Херсонської областей, оскільки скоро втратить контроль над ними. За його словами, росіяни постійно переносять дату передбачуваного голосування. Спочатку йшлося про 11 вересня, коли в Росії проходить єдиний день голосування, тепер з’явилися повідомлення, що референдум перенесуть на пізніший час.

— У будь-якому разі не хотілося б навіть цього аналізувати, тому що ми впевнені, що такого «референдуму» не станеться, тому що ці території не будуть під контролем РФ, – заявив Жовква.

На думку політолога Руслана Бортника, максимально розтягувати процес із референдумами Росії вигідною.

– Кожна нова дата їх проведення – це можливість для політичного торгу та шантажу українського керівництва та Заходу, – каже експерт. – Ці референдуми можуть проводити раз на півроку, по одному, по два. Самі собою референдуми проводять для того, щоб схилити Київ до переговорів. І спроба стабілізувати керування на захоплених територіях.

Як стверджує Ігор Жовква, навіть російське керівництво сумнівається у спроможності утримати контроль над захопленими територіями півдня України. «Тому все, що у Кремлі роблять – транслюють подібну інформацію внутрішньої російської аудиторії», – резюмував представник ОП.

З ним погоджується політолог Тарас Завгородній.

— Після того, як було зроблено удар по Криму і Росія не змогла від нього захиститися, проведення будь-яких референдумів не має сенсу. Сенс референдуму полягає в тому, що його проводять, щоб потрапити під захист Росії. А Росія, виявляється, нікого не може захистити. Але гроші на референдум виділили, і їх треба освоїти. Тому й імітується бурхлива діяльність. Нині ж питання не в референдумі, а у тому, що Москві робити зі своїм військовим угрупованням у Херсоні? Російське військове керівництво вже біжить звідти. Про який референдум може йтися?

Джерело

Новости Украины