Чому польський Сейм із першого разу не визнав Росію країною-терористом

Чому польський Сейм із першого разу не визнав Росію країною-терористом

Фото: facebook.com/KancelariaSejmu

У нижній палаті польського парламенту — Сеймі — стався скандал, який може негативно вплинути на українсько-польські відносини. Сейм не зміг ухвалити резолюцію про визнання Росії державою-спонсором тероризму. Цьому завадила внесена правлячою партією поправка, ухвалення якої заблокувала опозиція.

Чому польська опозиція проти

Спочатку проєкти резолюцій про визнання Росії державою, що підтримує тероризм, підтримали як опозиція, так і правляча партія «Право і Справедливість» («ПіС»). Але перед самим голосуванням «ПіС» запропонувала поправку до резолюції, яка викликала заперечення опозиції та не дала ухвалити цей документ.

Представники правлячої партії запропонували поправку, яка свідчить, що Росія несе відповідальність за збиття літака Малайзійських авіаліній (рейс MH17) у липні 2014 року, коли загинули 298 пасажирів та членів екіпажу, а також за катастрофу літака ВПС Польщі (рейс 101) у Смоленську (Росія ) у 2010 році, у якій загинули 96 осіб, що перебували на борту, у тому числі президент Польщі Лех Качинський, польські чиновники, високопоставлені польські військові та військові командири країн-членів НАТО, а також члени польського парламенту.

У відповідь на це представник опозиції та заступник голови комітету із закордонних справ Павло Коваль заявив, що поправка «руйнує компроміс», зроблений у комітеті. У відповідь на це праві звинуватили ліву опозицію у тому, що вона є російською агентурою. Так чи інакше, але цю резолюцію не було проголосовано.

Експерт із Польщі Тарас Чорновіл вважає, що провал першого голосування абсолютно не пов’язаний із Росією.

– У польському парламенті взагалі немає проросійських сил. Це просто міжпартійні розбірки між правлячою партією та опозицією. Річ у тім, що «Право і Справедливість» буквально у всі документи, пов’язані з Росією, намагається вставити згадку про смоленську трагедію і винність у ній Москви. Для них це виправдано, бо тоді загинула вся владна верхівка країни. І вони мають право вважати Росію країною-терористом. Опозиція хоч і налаштована також антиросійськи, проте вважає, що це просто нещасний випадок. Звідси й конфлікт. Але, гадаю, кінець кінцем Сейм проголосує за резолюцію про визнання Росії країною–терористом, — вважає експерт.

Польща все ж таки визнає Росію країною-терористом

Наступний розгляд призначено на 13 грудня. «Цього разу вдасться визнати Росію терористичною країною. А першим нападом терористів на Польщу та країни НАТО була смоленська катастрофа у 2010 році. Це була перша терористична атака, яка показала, що Путін готовий до будь-якого злочину», — наголосив автор поправки депутат Сейму Антоні. Мацеревич.

Нагадаємо, що у жовтні 2022 року Сенат — верхня палата польського парламенту — офіційно визнав владу Росії терористичним режимом і закликав міжнародне співтовариство підтримати розслідування воєнних злочинів в Україні.

У ухвалі зазначено, що 24 лютого 2022 року РФ розв’язала жорстоку війну з Україною, мета якої — «стерти з карти суверенну країну і знищити українську націю».

«Європейці вірили, що їм ніколи не загрожує геноцид та воєнні злочини. Тим часом Путін і його апарат насильства повернулися до жорстоких практик сталінського та нацистського режимів. Тому Росію необхідно перемогти та позбавити можливості ставити під загрозу своїх сусідів, вважають польські сенатори.

Росія — у компанії світових ізгоїв

На сьогодні США надали такий статус чотирьом країнам: Північній Кореї, Сирії, Ірану та Кубі. Канада також має схожий механізм та визнає спонсорами тероризму Іран та Сирію з 2012 року.

Щодо Євросоюзу, то він веде список осіб, груп та організацій, причетних до терористичних актів, щодо яких застосовуються санкції та інші обмежувальні заходи. Наразі ЄС заморозив активи 13 фізичних осіб та 21 групи й організації з цього списку.

Нині Росію державою-терористом визнали ще й парламенти кількох країн – Чехії, Сенат Польщі, Латвії, Естонії та Литви, Парламентські асамблеї ПАРЄ та НАТО.

Джерело

Новости Украины