ЦРУ попереджало Німеччину про загрозу атак на трубопроводи на Балтиці – Spiegel


ЦРУ попереджало Німеччину про загрозу атак на трубопроводи на Балтиці – Spiegel

Фото — Forsvaret

ЦРУ попереджало федеральний уряд Німеччини про загрозу нападів на газопроводи у Балтійському морі. Про це повідомляє Der Spiegel.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Центральне розвідуправління США ще кілька тижнів тому повідомляло Берлін про можливість атак на газопроводи в Балтійському морі. Це підтвердили виданню кілька людей, знайомих із ситуацією.

Загроза атак на мережу трубопроводів та підводних кабелів у Балтійському та Північному морях розглядалася військовими міністерствами ще до початку повномасштабного російського вторгнення в Україну.

«Глобальні підводні мережі є надзвичайно важливими для енергопостачання, а також для стабільності роботи Інтернету, але, незважаючи на їх значущість, вони, як і раніше, погано захищені від атак або актів саботажу», – сказав виданню представник Бундесверу. Він також вважає, що інцидент на газопроводі Північний потік показує, що загроза, можливо, навіть недооцінена.

27 вересня поліція Швеції повідомила, що вважає причиною аварії на газопроводах «прямий саботаж». Водночас міністр нафти та енергетики Норвегії Тер’є Осланд заявив, що його країна запроваджує «режим підвищеної готовності» на своєму континентальному шельфі, причому однією з передумов для запровадження таких заходів «повідомлення про збільшення активності дронів».

  • 26 вересня вийшли з ладу три з чотирьох ниток російських газопроводів Північний потік-1 та Північний потік-2. Данська армія зафіксувала витік газу у двох різних місцях у Балтійському морі неподалік берегів острова Борнгольм.
  • Шведські та данські сейсмологи зареєстрували сильні підводні вибухи на маршрутах російських газопроводів Північний потік-1 та Північний потік-2. Перший із них було зафіксовано о 2:03 ночі, другий – увечері о 19:04.
  • Збройні сили Данії опублікували фото та відео з місця витоку газу на Північному потоці.

Джерело

Новости Украины