ДБР передає до суду справу проти Сівковича через розгін студентів на Майдані Незалежності

ДБР передає до суду справу проти Сівковича через розгін студентів на Майдані Незалежності

Фото: Євген Малолєтка / УНІАН

Державне бюро розслідувань завершило спеціальне досудове розслідування відносно колишнього заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони Володимира Сывковича за підозрою у силовому розгоні студентів на Майдані Незалежності. Про це 15 серпня повідомило ​​ДБР.

— Після ознайомлення сторони захисту з матеріалами досудового розслідування обвинувальний акт буде скеровано до суду, — пояснили у бюро розслідувань.

Сівкович підозрюється в організації незаконного перешкоджання службовою особою проведенню мітингів та в організації перевищення влади працівниками правоохоронних органів із застосуванням фізичного насильства.

За версією ДБР, заступник секретаря РНБО був натхненником й організатором силового розгону студентів на Майдані Незалежності у Києві в ніч на 30 листопада 2013 року.

Слідство встановило, що Володимир Сівкович вступив у змову з колишнім головою КМДА та вплинув на начальника Головного управління МВС в його ж кабінеті. Він вмовив видати наказ працівникам міліції про звільнення силовим методом Майдану Незалежності від громадян, що реалізовували своє конституційне право на мирні збори.

Внаслідок виконання злочинного наказу співробітники міліції та військовослужбовці внутрішніх військ МВС заподіяли тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості 85 громадянам. Близько 300 учасників зборів були відтіснені від монумента Незалежності та пам’ятника засновникам Києва за межі площі у напрямках вулиць Інститутська, Архітектора Городецького та Хрещатик. 

— При цьому правоохоронці перевищували службові повноваження, застосувучи насильство і використовуючи спеціальні засоби, такі як кийки «ПР-73» і «Томфа» тощо, — зазначили у ДБР.

10 червня 2020 року Володимира Сівковича було оголошено у міжнародний розшук. Він був заступником секретаря РНБО у 2010-2013-х роках. Сівкович — народний депутат 4-го, 5-го та 6-го скликань.

Джерело

Новости Украины