«Де застосовувати і який сенс?» Резніков не знає, де Росія може завдати ядерного удару


"Де застосовувати і який сенс?" Резніков не знає, де Росія може завдати ядерного удару

Фото: EPA

Міністр оборони Олексій Резніков сумнівається, що у разі, якщо Росія таки застосує ядерну зброю проти України, це буде локація на лінії фронту: там є і її війська, а поряд – захоплені росіянами території. Його цитує Forbes.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Також, сказав глава Міноборони, це навряд чи буде точка у Чорному морі (наприклад, острів Зміїний. — Прим. Ред.), оскільки там три країни-члени НАТО – Болгарія, Туреччина та Румунія. «Тобто, де застосовувати? Який сенс?» – поставив він зустрічне запитання.

На думку Резнікова, погрозами ядерного удару Москва, ймовірно, просто хоче налякати Україну. Але, додав він, «після Маріуполя, Волновахи, Харкова, попередніх воєнних злочинів РФ, нас уже з вами не залякати».

«Ризик залишається, не можна сказати, що його не існує, але якщо оцінювати у відсотках вірогідність застосування її, він значно менший ніж будь-що. І це підтверджують зокрема наші партнери, і США, і Велика Британія», – зазначив міністр.

Читайте також: Якщо Путін застосує ядерну зброю проти України, має бути військова відповідь світу – Земан

Резніков сказав, що Україна отримала «чіткі сигнали від партнерів, Білого дому, що вони провели також певні консультації та відправили чіткі й жорсткі сигнали до Кремля» про руйнівні наслідки для РФ за застосування будь-якого типу ядерної зброї.

Також він повторив, що достеменно невідомо, в якому технічному стані знаходиться ядерний арсенал Росії: «З 90-х років вони жодних випробувань не проводили, носії у них є, ядерні запаси у них є, але як воно включається, літає і спрацьовує, не знає ніхто, і вони також».

Наприкінці вересня заступник голови ГУР Скібіцький, на відміну від Резнікова, заявив, що ймовірність удару по Україні тактичною ядерною зброєю «дуже висока», а бити, «швидше за все, будуть по місцях вздовж лінії фронту з великою кількістю людей і техніки, ключових командних центрах і критично важливій інфраструктурі».

  • Глава Пентагону Остін попередив Шойгу щодо застосування ядерної зброї проти України, а його британський колега Воллес вважає малоймовірним ядерний удар.
  • 5 жовтня в Держдепі заявили, що, як і раніше, не бачать змін у ядерних військах РФ, і назвали риторику Кремля безвідповідальною.
  • У РНБО також вважають, що новини про готовність РФ до ядерного удару — спроба схилити Україну та Захід до переговорів.
  • У НАТО пообіцяли «суттєві наслідки» для РФ, якщо вона застосує ядерну зброю.

Джерело

Новости Украины