Денис Монастирський: МВС готується до будь-яких сценаріїв на ЗАЕС

Денис Монастирський: МВС готується до будь-яких сценаріїв на ЗАЕС

Україна готується до будь-яких сценаріїв розвитку подій на Запорізькій АЕС, захопленій окупантами. Про це міністр внутрішніх справ Денис Монастирський заявив під час робочої поїздки на Сумщину.

— Ми абсолютно відповідально можемо стверджувати, що адекватний контроль за діями Запорізької АЕС відсутній. Сьогодні вона фактично перебуває не просто в руках ворога, а й в руках неосвічених спеціалістів, які дійсно можуть допустити трагедію. Ті українські фахівці, які там залишилися, частково не допускаються до ділянок, де вони мають бути. Як відомо, на території станції сьогодні перебуває військова техніка РФ. Все це оцінюється як найвищий рівень загрози, – наголосив Монастирський.

Він підкреслив, що український уряд уже звернувся до МАГАТЕ, з тим щоб ця організація забезпечила належний контроль за цією атомною електростанцією.

— Говорячи про ситуацію на ЗАЕС, всі ми бачили обстріли, які здійснювали російські війська по енергоблоку. Це жахливо. Нагадаю, що це найбільша атомна електростанція в Європі, яка має шість енергоблоків, – сказав очільник МВС України.

Він додав, що масштаб трагедії, який може бути, важко навіть уявити.

— Після останніх обстрілів станції ми переконалися, що для них немає жодних стримуючих факторів. Вони готові на будь-які дії, незважаючи на наслідки, — підкреслив Монастирський.

Міністр додав, уже сьогодні МВС разом із ДСНС і Мінрегіоном обговорює різні сценарії, в тому числі й евакуацію населення навколишніх населених пунктів. Кожен ядерний об’єкт має чіткий, жорсткий план дій при виникненні надзвичайної ситуації.

Російські війська захопили ЗАЕС та місто Енергодар 4 березня. В липні стало відомо, що РФ розмістила на станції військову техніку, вибухівку та зброю.  В серпні гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що ЗАЕС  повністю  вийшла з-під контролю агенції. Закликав Росію та Україну якнайшвидше сприяти відвідуванню комплексу спостерігачами МАГАТЕ.

11 серпня у Нью-Йорку 11 серпня під час засідання Ради Безпеки ООН , скликаного Росією через обстріли ЗАЕС нібито українськими військовими, гендиректор МАГАТЕ зазначив, що на станції немає негайної надзвичайної небезпеки, але ситуація може змінитися будь-якої миті.  

Джерело

Новости Украины