Дев’ять аварійних мостів на дорогах Чернігівщини потребують негайного ремонту. Але відремонтують лише 5 з них

У Чернігівській області у 2020 році буде відремонтовано шість аварійних мостів, повідомила Служба автомобільних доріг.

Усього на балансі Служби автомобільних доріг у Чернігівській області перебуває 255 мостових споруд. Дев’ять з них – у аварійному стані. Більшість з них знаходиться  на дорогах територіального значення.

Їх протяжність від 5 до 20-ти метрів. У двох випадках – 30 та 45 метрів. Збудовані ці мости ще у 60-х роках минулого століття, з розрахунку на рух автомобілів ЗІЛ. Тоді як сучасні навантаження вагового транспорту – до 10 разів більші.

З моменту побудови та експлуатації цих штучних споруд, деякі елементи конструкції вже зносились та потребують заміни. Випадків руйнування, що загрожувало б безпечному руху автівок, на цих мостах не було. Проте введено обмеження проїзду по вазі транспортних засобів, адже надмірне навантаження від руху великоваговиків прискорює деструктивні процеси.

Аварійні мости на державних дорогах у Чернігівській області:

• село Лизунівка (Новгород-Сіверський район) – міст над річкою Криниці
• село Кошівка (Чернігівський район) – міст над річкою Білоус
• село Змітнів (Сосницький район) – міст над суходолом
• село Велика Загорівка (Борзнянський район) – міст над струмком
• село Івангород (Ічнянський район) – міст над річкою Остер
• село Гмирянка (Ічнянський район) – міст над суходолом
• село Ольшана (Ічнянський район) – міст над струмком
• село Макіївка (Носівський район) – міст над суходолом
• село Журавка (Варвинський район) – міст над струмком

У 2020 році Служба автомобільних доріг у Чернігівській області планує відремонтувати шість з дев’яти аварійних мостів. Це споруди у Лизунівці, Змітневі, Кошівці, Гмирянці та Журавці. Плюс міст у селі Стахорщина (Новгород Сіверський район) над річкою Малотеч.

Першочерговість робіт визначена на основі обстеження експертними організаціями. Орієнтовна вартість ремонтів – 22 млн. гривень. Планується замінити окремі зношені елементи конструкції мостів на нові. І таким чином покращити їх стан і привести до третього експлуатаційного рівня – задовільного.  

Щодо інших аварійних мостів, подано пропозицію до Укравтодору по фінансуванню у 2020 році робіт з виготовлення проектної документації на капітальний ремонт.

Служба автомобільних доріг просить водіїв вантажівок не ігнорувати дорожні знаки, що повідомляють про обмеження проїзду через аварійні штучні споруди. Надмірне навантаження пришвидшує руйнівні процеси в конструкції мосту і становить загрозу безпечному руху автомобільного транспорту. Ігнорування заборонних знаків може стати причиною трагедії.

Служба автомобільних доріг

Источник

Новости Украины