Дуда: Ворог №1 для Росії, крім самої України – це Польща


Дуда: Ворог №1 для Росії, крім самої України – це Польща

Анджей Дуда (фото — ЕРА)

Поляки розуміють, що для Росії вони зараз – «ворог №1, не рахуючи самої України», і у них гарна історична пам’ять на ставлення Москви до польського народу. Dziennik Gazeta Prawna пише, що так відповів у інтерв’ю на запитання, чому його країна настільки підтримує Україну в її визвольній війні проти окупантів, польський президент Анджей Дуда.

Пояснюємо складні речі простими словами – підписуйся на наш YouTube

Він сказав, що в Польщі розуміють, що таке російський імперіалізм, що він «відроджується» та які будуть наслідки цього.

«Ця пам’ять у наших сім’ях. Кажуть, дивно, що зараз поляки так чудово допомагають українцям. Наші сім’ї пам’ятають, що російський полон закінчується кулею в потилицю. <…> Ми знаємо, що лише перемога над Росією принесе нам безпеку», – додав він, нагадавши про масові розстріли польських офіцерів та інтелігенції у Катині, Мідному, Харкові та інших місцях.

ДОВІДКА. У 1991 році біля села Мідне у Тверській області Росії виявили масові поховання жертв сталінських репресій, зокрема понад 6000 розстріляних військовополонених поляків. Історики також з’ясували, що масове вбивство сталося навесні 1940-го в селі Катинь Смоленської області за секретним рішенням ВКП(б). За два місяці після нього вбили майже 22 000 поляків. Серед убитих були не лише офіцери, а й політики, представники духовенства та навіть артисти. Їхні тіла поховані в братських могилах без розпізнавальних знаків. У лісі також виявлено понад 10 000 розстріляних радянських громадян. 2010-го росіяни запропонували полякам «закрити тему Катині».

Користуючись нагодою, Дуда нагадав «нашим німецьким сусідам, що росіяни були у Берліні», і «колегам із Франції, що вони також були у Парижі в наполеонівську епоху».

Читайте також: США знали, але мовчали про розстріл Сталіним поляків у Катині – ВПС

У його країні, зазначив Дуда, «усі знають, що росіяни гвалтують і грабують», і тому «нікому не довелося просити поляків вийти на східний кордон та забрати українців додому». Президент Польщі уточнив, що «треба віддати належне українцям: вони від початку говорили, що хочуть працювати, що не хочуть милостині, а хочуть заробляти гроші».

Він вважає, що близькість української та польської мов сприяла зближенню народів: «Можна розмовляти, навіть якщо хтось зовсім не знає польської».

За оцінкою президента, через Польщу з початку великої війни пройшло 12 млн людей з України, а вся допомога у 2022 році від Варшави склала близько 1,5% ВВП країни, тобто «7-8 мільярдів доларів».

  • Наприкінці травня 2023 року стало відомо, що Польща заморозила 1 млрд євро російських активів, для їхнього арешту змінюватиме Конституцію.
  • Також Польща готова навчати українських пілотів на F-16.

Читайте також: Вимагав від Зеленського вибачитись за Волинь: спікера МЗС Польщі відсторонили від роботи – RMF

Джерело

Новости Украины