«Енергоатом» повністю завантажив пальним Westinghouse чотири із шести енергоблоків Запорізької АЕС | Новости Энергодара

Держпідприємство «НАЕК «Енергоатом» повністю завантажило ядерним пальним американської Westinghouse чотири із шести енергоблоків Запорізької АЕС після завершення планово-запобіжного ремонту (ПЗР) блоку №4, повідомляється на сайті компанії у понеділок.

«Під час ПЗР активна зона блока №4 була повністю завантажена тепловидільними збірками (ТВЗ – ІФ) виробництва Westinghouse. Також у поточному році це відбулося під час ремонтів на енергоблоках №1 та №3 ЗАЕС, а на п’ятому енергоблоці – ще в 2019 році», — поінформували в компанії.

ЗАЕС підключила блок №4 до енергосистеми країни після завершення його середнього ПЗР 18 листопада – на дев’ять діб раніше запланованого терміну.

«Енергоатом» продовжив диверсифікацію, яка є запорукою енергетичної безпеки нашої держави. Крім того, завдяки співпраці з Westinghouse – компанією світового рівня – ми даємо додатковий імпульс для розвитку вітчизняної атомної енергетики», – наведено слова голови НАЕК Петра Котіна на сайті компанії.

Як зазначили в «Енергоатомі», нині пальне Westinghouse для реакторів ВВЕР-1000 уже використовують на шести з 15 енергоблоків українських атомних електростанцій, 13 з яких оснащені реакторами ВВЕР-1000. До кінця поточного року обсяг постачання пального зросте до семи партій перевантаження щорічно: чотири – для Запорізької АЕС, дві – для Южно-Української та одна – для Рівненської АЕС.

У 2000 році Україна та США уклали міжурядову угоду, в межах якої компанія Westinghouse (США) у 2005 році поставила в Україну перші шість дослідних паливних зборок, а у 2009 році – повну перевантажувальну партію з 42 касет із пальним для енергоблоків ВВЕР-100.

Перший контракт із постачання ядерного пального між «Енергоатом» та Westinghouse було підписано у 2008 році. У 2018 році сторони пролонгували дію контракту до 2025 року.

«Енергоатом» та Westinghouse 30 вересня 2020 року уклали також угоду про постачання пального виробництва Westinghouse для реакторів типу ВВЕР-440 Рівненської АЕС. Передбачається можливість виробництва частини комплектувальних ТВС для ВВЕР-440 виробництва Westinghouse в Україні – на підприємстві «Атомнергомаш», що є відокремленим підрозділом «Енергоатому».

Джерело: interfax.com.ua

Источник

Новости Украины