Епіфаній: ПЦУ намагаються нав’язати імідж «церкви Порошенка». На нас не впливає жоден політик


Епіфаній: ПЦУ намагаються нав'язати імідж "церкви Порошенка". На нас не впливає жоден політик

Епіфаній (Фото: EPA)

Глава Православної церкви України Епіфаній заявив, що на ПЦУ не впливає жодна з політичних сил. Про це він повідомив у зверненні, яке опублікувала пресслужба церкви.

Читайте нас в Telegram: тільки важливі та перевірені новини За його словами, завдяки підтримці суспільства та діям держави продовжується звільнення українського православ’я від «русского мира», а противники використовують фальшиві аргументи, щоб завадити цьому.

Він зазначив, що одним зі способів є спроби представити ПЦУ заручницею чи учасницею політики.

«За сприяння розвитку помісної церкви ми вдячні всім політичним силам, незалежно від того, чи представляють вони у певний період історії владу чи опозицію. Але жодна політична сила, партія чи окремий лідер не можуть і не матимуть у ПЦУ якоїсь виняткової чи тим більше контролюючої ролі», — сказав Епіфаній.

Митрополит наголосив, що роками Московський патріархат в Україні будувався за моделлю тіньового контролю.

«Деркач, Новинський, Медведчук та інші подібні діячі вважали себе учасниками «акціонерного товариства», які вирішують за спиною «найманих менеджерів» у рясах усі ключові питання», — заявив він.

Священнослужитель сказав, що опоненти ПЦУ намагаються нав’язати їй імідж «церкви Петра Порошенка», як свого часу намагалися подавати Київський патріархат як «церкву Кравчука» — нібито це є політичний проєкт, який працює на імідж однієї особи.

«Ми неодноразово спростовували такі брехливі плітки. Ні Петро Порошенко, ні будь-який інший політик, незалежно від того, чи представляє він владу, чи опозицію, не відіграє в житті ПЦУ якоїсь виняткової ролі», — зазначив Епіфаній.

Глава ПЦУ заявив, що жоден з українських політиків чи регіональних кланів не мали та не мають контролю над рішеннями чи позиціями церкви. 

  • 10 березня 2023 року Мінкульт закликав Свято-Успенський монастир УПЦ МП звільнити територію Києво-Печерської лаври до 29 березня. Детальніше про «виселення» УПЦ МП з Лаври читайте в тексті LIGA.net.
  • У Московському патріархаті заявили, що вважають це «ультиматумом», не бачать у цьому юридичних обґрунтувань і не збираються йти.
  • 1 квітня СБУ вручила підозру митрополиту УПЦ МП Павлу Лебедю. Він заявив, що не боїться.

Читайте також: В УПЦ МП хочуть справедливого та неупередженого суду над митрополитом Павлом

Джерело

Новости Украины