Фінальна точка у справі про збитий «Боїнг»: як просувалося розслідування – всі версії

Фінальна точка у справі про збитий "Боїнг": як просувалося розслідування – всі версії

Фото: REUTERS

Окружний суд Гааги 17 листопада оголосив вирок у справі про збитий у 2014 році в небі над Донбасом пасажирський літак рейсу MH17 Малайзійських авіаліній, що прямував з Амстердама в Куала-Лумпур.

Літак збили навмисне

Гаазький суд ухвалив, що «Боїнг» був збитий ракетою російського виробництва. Під час проведення слідчих заходів було встановлено, що снаряд ЗРК «Бук» було випущено з території України, але суд визнав, що зенітний комплекс прибув саме з Росії. Суд особливо наголосив на тому, що «ДНР» привезли «Бук» з Російської Федерації. І те, що поразка літака була навмисною.

Суд засудив Гіркіна, Харченка та Дубинського до довічного ув’язнення. Ніхто з них не подав заяви щодо цієї справи. Гіркін весь час заперечував причетність «ДНР» та своїх бійців до катастрофи літака, Дубинський заявляє лише про нібито фальсифікацію доказів, а Харченко також заявляв про нібито відсутність «Бука» у вказаному районі.

Висловлювання обвинувачених суд розцінив як відірвані від реальності, що сприяло посиленню покарання. Незважаючи на заяви про те, що обвинувачені вважали, що збили військовий літак, а не пасажирський, суд визнав їхні дії як навмисні, які призвели до смертельних наслідків. І це також посилило тяжкість звинувачення. Вони винні у вбивстві 298 людей.

Суд ухвалив, що на четвертого обвинуваченого Пулатова не накладається жодна кримінальна відповідальність, як на інших обвинувачених. Пулатов оголошується невинним за обома пунктами, за якими він підозрювався. Таким чином, відхиляється вимога прокуратури помістити його до в’язниці.

Винесене судом рішення може бути оскаржене. Для прокуратури та обвинувачених термін оскарження становить 14 днів після винесення вироку.

Жоден із обвинувачених не заарештований і не був присутній на судовому процесі, лише одного — Олега Пулатова заочно представляли нідерландські адвокати.

Історія питання

17 липня 2014 року під Донецьком було збито малайзійський Boeing, який прямував рейсом MH17 з Амстердама до Куала-Лумпуру. Усі 298 людей, які перебували на борту, загинули. Катастрофа рейсу MH17 увійшла до десятки найбільших авіакатастроф за всю історію і стала найбільшою авіакатастрофою на пострадянському просторі.

Провідну роль у розслідуванні обставин авіакатастрофи взяли на себе Нідерланди, оскільки громадян цієї країни було найбільше на збитому літаку. Кримінальне розслідування проводила Об’єднана слідча група під керівництвом прокуратури Нідерландів.

Україна: Літак збила Росія

Україна звинуватила в Росію та проросійських сепаратистів. Президент України Петро Порошенко у своїй заяві, зробленій одразу ж після катастрофи, звинуватив Росію та збройні формування «ДНР», посилаючись на перехоплені СБУ переговори лідера бойовиків із полковником Головного розвідувального управління Росії (ГРУ) Василем Гераніним.

Відповідно до інформації СБУ, у перехоплених переговорах брав участь Ігор Безлер, який доповів «своєму куратору полковнику ГРУ РФ В. Гераніну про щойно збитий бойовиками цивільний літак».

У СБУ встановили, що зенітний ракетний комплекс «Бук», який збив літак, було переправлено з території Росії разом із екіпажем, що підтверджується перехопленими розмовами. МВС України заявило, що є докази причетності до катастрофи російських кадрових військових.

СБУ повідомила, що є ймовірність того, що замість малайзійського Boeing 777 російські військові хотіли збити літак Airbus A320 російської авіакомпанії «Аерофлот», що прямував рейсом SU2074 Москва – Ларнака, з метою створити привід для початку війни проти України, проте бійці «ДНР» переплутали селища. Як планувалося, ЗРК «Бук», за задумом кураторів із Росії, мав знаходитися в районі населеного пункту Первомайське, що на відстані менше 20 кілометрів на північний захід від Донецька, але розташувався в районі іншого населеного пункту Первомайське — на відстані понад 70 кілометрів на південний схід від Донецька.

Згідно з заявами розвідки США, зробленими відразу після катастрофи, малайзійський лайнер був збитий ракетою «земля-повітря». Єдине, в чому розходилися американські спецслужби, так це в тому, хто саме збив літак: російська армія або сепаратисти, які, на думку офіційних осіб США, не мають у своєму розпорядженні необхідні знання і вміння, щоб збити авіалайнер.

Росія: цілий букет версій

Москва та сепаратисти видали одразу цілий букет версій. Начебто лайнер міг збити український штурмовик Су-25. Цей варіант було спростовано під час міжнародного розслідування.

За іншою версією, лайнер могли збити українські військові за допомогою системи «Бук». Ще в березні 2014 року з’явилися повідомлення про те, що на Донеччині йде передислокація ЗРК «Бук», а незадовго до падіння малайзійського літака (зокрема і 16 липня, тобто за день до катастрофи) було знято на відео присутність ЗРК Збройних сил України у зоні бойових дій.

Але, як заявила представник США в Раді безпеки ООН Саманта Пауер, США не вважають причетними до інциденту українських військових:

— Українські військові мали системи SА-11 («Бук») на своїх складах, але поряд із цим районом такої зброї не було. А з початку кризи ППО України не випустило жодної ракети, незважаючи на те, що їхній повітряний простір порушувався. Українська сторона, крім того, вказувала, що в неї не було приводу запускати ракету «земля-повітря» просто тому, що не було повітряних цілей – у збройних формувань самопроголошених республік була відсутня авіація, – повідомила Пауер.

З’явилася нова версія. За повідомленнями російських ЗМІ з посиланням на анонімне «джерело в силових відомствах України», причиною падіння малайзійського «Боїнгу» на Донеччині могла стати позаштатна ситуація на тренуванні підрозділу ППО української армії. Міністерство оборони України, коментуючи це, заявило, що «мова про жодні навчання ППО у зв’язку з цим йти не може. Це абсолютна маячня».

Офіційна версія міжнародної групи

За офіційною версією Міжнародної слідчої групи, малайзійський Boeing був збитий із зенітно-ракетного комплексу «Бук», який  доставили в Україну з російської військової частини під Курськом і  що належав 53-ї зенітно-ракетної бригади міноборони Росії.

Кого звинувачували

У червні 2019 року на базі висновків розслідування прокуратура Нідерландів висунула офіційні звинувачення чотирьом підозрюваним у причетності до вбивства пасажирів та екіпажу рейсу МН17:

колишньому ватажку проросійських бойовиків на Донбасі Ігорю Гіркіну (Стрєлкову) — він «замовив» постачання ЗРК «Бук» із Росії для ударів по авіації, а оскільки всі бойовики т.зв. ДНР були йому підзвітні, фактично керував завданнями цього комплексу на українській території; командиру т.зв. «ДНР», російському генерал-майору Сергію Дубинському (позивний — «Похмурий») — контролював перевезення «Бука» до місця запуску ракети, що потрапила в літак, а потім брав участь у його евакуації; підполковнику запасу ВДВ Росії Олегу Пулатову (позивний – «Гюрза») – знаходився поруч із установкою «Бук» у момент запуску ракети літаком, а також супроводжував ЗРК на шляху від міста Сніжне; громадянину України Леоніду Харченку (позивний — «Крот») — координував інших бойовиків «ДНР», вказуючи їм місцезнаходження «Бука», а згодом брав участь у його вивезенні до Росії.

Жоден із обвинувачених не заарештований і не був присутній на судовому процесі, лише одного — Олега Пулатова заочно представляли нідерландські адвокати.

Джерело

Новости Украины