Генсек НАТО обіцяє «суттєві наслідки» для РФ, якщо вона застосує ядерну зброю


Генсек НАТО обіцяє "суттєві наслідки" для РФ, якщо вона застосує ядерну зброю

Єнс Столтенберг (Фото — ЕРА)

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що на Росію чекають «дуже суттєві наслідки», якщо вона застосує ядерну зброю, і їй про це повідомлено. Про це він сказав на позачерговому брифінгу 30 вересня.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Журналіст запитав Столтенберга, що він порадив би президенту Володимиру Зеленському – можливо, «заспокоїтися і не просуватися далі» – на тлі погроз російського диктатора Володимира Путіна застосувати ядерну зброю.

У відповідь Столтенберг сказав, що НАТО закликає Путіна зупинити цю війну, оскільки він її розв’язав і несе за неї відповідальність.

«В останні тижні та дні ми бачимо найбільш серйозну ескалацію конфлікту з 24 лютого, тому що ми маємо комбінацію мобілізації в Росії, безрозсудної ядерної риторики та сьогоднішньої спроби незаконної анексії. Таким чином Путін намагається переконати нас не підтримувати Україну – йому це не вдасться», – заявив генсек НАТО.

Він сказав, що якщо Захід відмовиться від підтримки України через російські спроби анексії або «брязкання» ядерною зброєю, це означатиме згоду світу на ядерний шантаж РФ або будь-якої іншої авторитарної країни в майбутньому.

«Ядерна риторика Путіна небезпечна і безрозсудна. НАТО уважно стежить за тим, що робить Росія. РФ повинна зрозуміти, що ядерна війна не може бути виграна, і будуть дуже суттєві наслідки для Росії, якщо вона застосує ядерну зброю, і це було чітко передано РФ», – сказав Столтенберг.

Він ще раз наголосив, що Альянс продовжить підтримувати зусилля України щодо деокупації своїх територій, оскільки Україна має на це право.

  • Російський диктатор Володимир Путін регулярно погрожує застосувати ядерну зброю.
  • ГУР оцінює як «дуже високу» ймовірність використання Росією проти України тактичної ядерної зброї.
  • Сьогодні Путін оголосив «російськими» окуповані території України. Єврорада заявила, що не визнає ні «результатів» псевдореферендумів, ні спроб анексії, і ядерні погрози з боку Кремля і мобілізація у РФ не похитнуть рішучості Євроради.

Читайте також: Якщо станеться ядерний вибух: як підготувати будинок, себе, дітей та домашніх вихованців

Джерело

Новости Украины