Гетманцев роз’яснив, що означає для України підвищення кредитного рейтингу агентством Fitch

Гетманцев роз'яснив, що означає для України підвищення кредитного рейтингу агентством Fitch

Фото: facebook.com/d.getmancev

Підвищення кредитного рейтингу України агентством Fitch завершує юридичне оформлення угоди про реструктуризацію виплат за єврооблігаціями та ВВП. Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев у своєму телеграм-каналі.

— Міжнародне рейтингове агентство Fitch підвищило довгостроковий кредитний рейтинг України в іноземній валюті з рівня RD («обмежений дефолт») до CC (ймовірний дефолт). Перегляд був очікуваним і відображає завершення юридичного оформлення угоди про реструктуризацію виплат за єврооблігаціями та ВВП – варантами, — пояснив він.

За словами Гетманцева, цю угоду схвалили 75% кредиторів при необхідному мінімуму в 2/3 голосів. Водночас Україна продовжуватиме стикатися з невирішеними ризиками боргової стійкості, викликаними війною з РФ та значним погіршенням фіскальної і зовнішньої фінансової позиції.

— За оцінками Fitch, війна може перенестись на 2023 рік, що підштовхуватиме різке зростання бюджетного дефіциту до 28,6% ВВП у 2022 р. та його збереження на високому рівні 21,9% ВВП наступного року. Разом із девальвацією гривні це обумовлюватиме стрімке зростання рівня державного боргу вище 100% ВВП, — наголосив нардеп.

Як зазначив Гетманцев, макрофінансова ситуація у країні значною мірою визначається допомогою партнерів, але з урахуванням нерегулярності останньої та загальної невизначеності дуже багато залежить і від зусиль фінансового блоку щодо недопущення системної фінансової кризи.

— Йдеться про скоординовані дії зі стримування інфляції, підтримки відносної стабільності курсу гривні, стримування росту дефіциту бюджету та скорочення інфляційних джерел його фінансування, підтримки стійкості банківської системи тощо, — написав він.

Голова Комітету Ради з питань фінансів вважає, що наразі не найкращий час для впровадження радикальних непрорахованих та неузгоджених із партнерами експериментів, які можуть поставити під загрозу обороноздатність країни, забезпечення мінімальних соціальних гарантій та надовго занурити країну у жорстку фінансову кризу.

Джерело

Новости Украины