Гроссі: МАГАТЕ залишиться на Запорізькій АЕС і організує постійне спостереження – відео


Гроссі: МАГАТЕ залишиться на Запорізькій АЕС і організує постійне спостереження – відео

Рафаель Гроссі (фото – скриншот з відео)

Інспекційна місія Міжнародної агенції ООН з атомної енергетики залишиться на Запорізькій АЕС і вестиме постійне спостереження. Про це заявив голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі у Twitter.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Гроссі написав, що закінчив свій «перший візит» на українську Запорізьку АЕС, і що «МАГАТЕ тут, щоби залишитися та зберігати постійну присутність на ЗАЕС».

В опублікованому відео Гроссі наголошує, що під час першого візиту місія оглянула лише найважливіші об’єкти ЗАЕС із тих, які має перевірити, і що це було лише «перше наближення» до того, що інспектори МАГАТЕ мають намір зробити на станції.

«Тут залишається ще багато роботи, моя команда залишається тут, і ми регулярно робитимемо звіти про стан справ», – сказав глава МАГАТЕ.

ДОВІДКА . 4 березня 2022 року окупанти захопили Енергодар та ЗАЕС поряд з містом. Це найбільша за розмірами АЕС у Європі та третя – у світі. 5 серпня Росія влаштувала артилерійські обстріли території біля майданчика ЗАЕС. Внаслідок трьох зафіксованих влучень пошкоджено високовольтну лінію видачі електричної потужності ЗАЕС – Запорізька ТЕС. Вдень 25 серпня Росія відключила ЗАЕС від останньої високовольтної лінії. Зеленський заявив, що ЗАЕС була за крок від катастрофи.

Раніше повідомлялося, що голова МАГАТЕ виїхав із Запорізької АЕС, але на станції залишаються п’ять учасників місії.

  • 30 серпня місія МАГАТЕ прибула до Києва, а 1 вересня дісталася Запорізької АЕС . Делегацію із 14 експертів очолив керівник МАГАТЕ Рафаель Гроссі.
  • Вранці 1 вересня армія РФ обстріляла Енергодар та маршрут місії. За даними української розвідки, обстріл – частина плану РФ до прибуття місії МАГАТЕ, щоби створити потрібну для Кремля картинку.
  • Працівниця ЗАЕС розповіла CNN про роботу енергетиків за умов російської окупації.

Читайте також: Під дулами танків. МАГАТЕ їде на Запорізьку АЕС: чи зупинить це ядерний шантаж Путіна

Джерело

Новости Украины