Хто хоче на місце Шмигаля

Хто хоче на місце Шмигаля

Останнім часом у пресі з’явилася велика кількість матеріалів, які пророкують якнайшвидше звільнення прем’єр-міністра Дениса Шмигаля і прогнозують склад нового Кабінету міністрів. Ми спробували проаналізувати, хто ж найчастіше згадується у цих матеріалах, і розібратися, хто найбільше прагне в наступники чинного голови уряду.

Чутки на порожньому місці

Чутки про звільнення Кабміну Шмигаля мусуються вже кілька місяців. При цьому офіційних підстав чекати на будь-які перестановки немає, а припущення засновані на думці “анонімних джерел”.

Зокрема, голова фракції “Слуга народу” у Верховній Раді Давид Арахамія прямо назвав інформацію про ймовірну відставку прем’єра “чутками”, наголосивши, що таке питання у високих кабінетах у принципі не обговорюється.

Але в інформаційному просторі триває наполегливе нагнітання та розгойдування ситуації.

Шурма — “головний претендент” та “досвідчений керівник” з “Опоблоку”

Більшість повідомлень про швидке звільнення Дениса Шмигаля та відставку його кабміну мають одну спільну рису: його наступником називають непублічного заступника глави Офісу президента Ростислава Шурму, якого рясно “покривають єлеєм” захоплених компліментів.

Загадкові анонімні джерела в ОП навперебій позитивно характеризують заступника Андрія Єрмака. «Він згадується як “досвідчений керівник”. Саме його анонімні джерела називають головним претендентом на місце Шмигаля”, — аналізує інформпростір політичний експерт Тетяна Лупова.

Вважають, що Шурма — людина Ріната Ахметова. Хоча, за повідомленнями багатьох видань, колишнього гендиректора заводу “Запоріжсталь” кілька разів звільняли з групи СКМ зі скандалом. За інформацією наших джерел, причина звільнення банальна — відкати з постачальників на комбінаті.

Не менш цікаво й те, що з 2015-го до лютого 2020 року головний кандидат на прем’єрство очолював запорізький осередок проросійського «Опозиційного блоку», діяльність якого заборонена в Україні.

Відомо, що в ОП він займається економікою. Але, окрім скандалу щодо лобізму законопроекту про передачу українських лісів у приватні руки, Ростислав Ігорович не запамятався геть нічим.

Незважаючи на посаду та сферу, у роботі Ростислав Шурма уникає публічності та будь-якої конкретики, воліючи займатися абстрактними проектами без термінів і зобов’язань.

Заступник бухгалтера ТОВ

Ще одним претендентом на крісло Дениса Шмигаля у пресі називають його першого віце-прем’єра Юлію Свириденко, яка прийшла на посаду з Офісу президента.

До ОП про Свириденко відомо лише те, що вона працювала у Чернігові на фірмі, яка належить мерові міста. А вже через два роки зробила карколомну кар’єру, обійнявши посаду, від якої залежить, без перебільшення, доля всієї країни.

У Кабміні Юлія Анатоліївна відповідає за економіку, відповідно, працюючи у вертикалі Ростислава Шурми.

Усе ті ж всюдисущі джерела відзначають чіпкість Свириденко, водночас констатуючи “відсутність належного рівня”.

Можливо, саме ці закиди мотивували першого віце-прем’єра написати серію макроекономічних статей про економіку України. Основна ідея цих революційних робіт полягає у зменшенні ролі воюючої країні у збільшенні податкового навантаження для ключових експортерів, а також у глобальній приватизації держактивів (які під час війни підуть за копійки).

Словом, усе те, чого не робили ані США, ані Великобританія під час Другої світової і тому змогли вижити та перемогти.

І хоча рівень заступника бухгалтера ТОВ — звична для Мінекономіки справа, у сьогоднішніх умовах це викликає жах та паніку.

“Швидкий ремонт” за мільярди

Наступним «брутом» нинішнього прем’єра ЗМІ називають безпосереднього виконавця «Великого будівництва» міністра інфраструктури Олександра Кубракова, який провертав скандальний проект просто за спиною Дениса Анатолійовича.

Окрім сумнівних схем, головне питання до Кубракова сформулював сам народ України в особі експертів та політологів: “Чи варто було витрачати мільярди на дороги та мости перед війною?!”

Але Олександр Миколайович не занепадає духом. Він вигадав новий багатомільярдний проект “Великий ремонт”, або, як його назвали маркетологи міністра з метою ребрендингу та відведення негативу, — Fast Recovery. У цьому йому допомагають “однодумці” — заступник голови ОП Кирило Тимошенко та одвічний “консультант з чутливих питань” Юрій Голик. 

Ця дружня команда планує, як і раніше, “ефективно” використовувати мільярдні бюджети, тільки тепер — не українських платників податків, а американських.

Однак ребрендинг навряд чи дозволить Кубракову до кінця “відмитися”, після війни на всі запитання доведеться відповідати.

Міністр “гарячих батарей”

До війни основним претендентом на крісло Дениса Шмигаля називали зовсім не Ростислава Шурму. Ті ж самі ЗМІ пророкували цю посаду міністру регіонального розвитку Олексію Чернишову.

Джерела стверджували, що Чернишов був практично переконаний у своєму призначенні, активно їздив у турне регіонами і вже почав проводити співбесіди з майбутніми міністрами.

Сьогодні Олексію Михайловичу буде нелегко конкурувати, враховуючи абсолютно не медійну та повну ризиків сферу відповідальності.

Погодьтеся, відповідати за опалювальний сезон на сьогоднішній день — справа невдячна, але і Чернишов вже не перший день у державному секторі, тож якщо впорається, може точно обійнняти посаду Шмигаля.

Теоретик-експериментатор

Джерела наголошують на підвищеній активності міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, який нібито завзято перекроює Кабмін.

У той самий час співробітники Офісу президента на умовах анонімності зізнаються у ЗМІ, що Михайло Альбертович часто переоцінює свої сили і береться за те, про що не має жодного уявлення.

Так, джерела стверджують, що експерименти Федорова на митниці закінчилися провалом надходжень до держбюджету на рівні 80%.

До Кабміну про Федорова відомо небагато: до 2019 року він керував рекламним агентством у Запоріжжі.

А 2019 року буквально за 6 місяців став депутатом і міністром, який на сьогоднішній день намагається експериментувати у всіх життєво важливих галузях України, не розуміючи, що життєдіяльність воюючої країни — це не гра, де можна “зберегтися” та “поновитися” в один клік.

Під час написання цього матеріалу голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев підтвердив, що жодних претензій до роботи прем’єр-міністра Дениса Шмигаля немає і він залишається працювати на посаді. Водночас Гетьманцев анонсував звільнення деяких міністрів. Можливо, після чистки усі члени уряду від інтриг перейдуть до командної роботи на користь держави.

Джерело

Новости Украины