Як виїхати з окупованих і прифронтових територій Запорізької області: новини, поради, лайфхаки — Новости Бердянска

Частина Запорізької області окупована російськими військами, а підконтрольні Україні території страждають від частих обстрілів.

ЇЇ жителі щодня шукають можливість прогодувати сім’ю та захиститися від прильотів ворожих ракет. Яка зараз ситуація в регіоні, як виїхати з області та які міфи про евакуацію існують серед місцевих?

Життя в небезпеці

Запорізька область окупована російськими військами на 60%. Про це повідомили на сайті президента України ще влітку, але з того часу суттєвих змін у регіоні не відбулося. Мешканці Запоріжжя, Оріхова та інших підконтрольних Україні міст області вночі спускаються до підвалів. В обласному центрі від ракетних атак росіян зруйновано багато житлових будинків, є жертви.

У сусідньому Оріхові ситуація критична. Максимальна кількість прильотів протягом доби складала 324. В місті немає газу, через постійні обстріли комунальники не встигають ремонтувати електромережі.

Атмосфера пригнічує: життя на окупованих територіях

На відміну від прифронтових міст і сіл, в окупації ситуація докорінно відрізняється. В Мелітополі, Токмаку, Бердянську, Енергодарі та інших містах півдня, які контролюють російські військові, за словами тих, хто нещодавно евакуювався, «атмосфера пригнічує». Ось що вони кажуть про життя під триколорами (імена людей змінили з міркувань безпеки).

 

«Ціни космос, а якість товарів дно. Українських продуктів, ліків, засобів гігієни майже немає. Роботи у більшості людей, а відповідно грошей, також немає. Багато хто змушений іти та отримувати ті 10 тисяч рублів (виплату від росіян — ред.), щоб просто не померти з голоду», – жаліється мешканка Бердянська Віра.

 

Ідеш містом, а вони гуляють собі, на море дивляться, гасають на своїх БТРах із зетками. Страшно жити стало, телефони на вулицях перевіряють, документи. Особливо у чоловіків. А зараз за дітей взялися. Оголосили, що в дитячих садочках якісь російські лікарі проводитимуть медобстеження малечі. Нащо воно їм треба? – поділилася бердянка Ольга.

 

Крім того, все більше українців, які досі живуть в окупації, розповідають про випадки мародерства з боку росіян. Військові вивозять все з будинків, музеїв і навіть церков.

Евакуація людей з Запоріжжя та області

Українська влада постійно закликає на необхідності евакуюватися з прифронтових територій, на цьому неодноразово наголошувала віцепрем’єр – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук. Головна теза закликів – «не заважати військовим деокуповувати території та не наражати себе на небезпеку».

Чимало людей дійсно прислухалися до порад політиків і виїхали з власних домівок. За даними Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, за жовтень із Запорізької області виїхали 1,4 тисячі жителів.

В темряві і холоді

Через постійні атаки росіян по критичній інфраструктурі країни, в Запоріжжі та інших містах влада попередила про можливі аварійні відключення електроенергії. Люди морально готуються до холодної зими.

Нестабільна ситуація і в окупованих населених пунктах. Ось що розповіли ті, хто виїхав звідти цієї осені.

«Я не вірила, що буде газ. Він зник ще 7 березня, а зважаючи на те, що майже ніхто з газової служби не пішов на роботу до окупантів, я була впевнена, що вони не зможуть під’єднати місто. Проте здивували, газ є. Але робітників їм таки не вистачає, вони навіть самі це підтвердили, коли дозволили людям самостійно відкривати крани. Уявляєте, скільки будинків може злетіти у повітря? Така недбалість лякає», – сказала мешканка Бердянська Любов.

Також, за словами переселенців з окупованих територій, значних перебоїв з електро- та водопостачанням зараз немає. Люди це пояснюють зменшенням кількості населення та зниженням навантаження на мережі.

«Навесні були великі проблеми, до нас приїхало багато маріупольців, якраз їм дали зелений коридор. І тоді навантаження було шалене. Газу немає, отже люди і грілися, і готували за допомогою електрики, і вмикали бойлери, пральні машинки, фени… дуже часто вибивало світло.

Але перед літом все налагодилося. Ми переживали через це дуже. Адже якщо в усьому місті не буде світла, то зупиняться помпи та не буде і води. Дяка Богові зараз все стабільно», – переконала пенсіонерка з Бердянська Віра.

Як виїхати з окупації: дорога життя

Єдиним шляхом для евакуації з тимчасово окупованих територій наразі є виїзд через місто Василівку до Запоріжжя. Офіційних зелених коридорів немає з весни, але і тоді домовленість про них стосувалася переважно мешканців Маріуполя.

Є два маршрути з Бердянська до Василівки: через Мелітополь і Токмак. Більшість перевізників обирає саме перший варіант, попри побите дорожнє покриття. Наприклад, шлях від Бердянська до Василівки займає до трьох годин. Кількість блок-постів може змінюватися, але на початку вересня їх було не менше 10.

Тим, хто не має власного авто та збирається виїжджати на автобусі, квиток коштуватиме від 3 до 6 тисяч гривень. В першому випадку вам доведеться самостійно оформлювати перепустку на виїзд з непідконтрольної Україні території, в другому це входить у вартість.

Знайти перевізника можна у телеграм-каналах:

  • https://t.me/Doroga_Berdyansk_Zaporizhzhia
  • https://t.me/Perevozka_to_Ukraine
  • https://t.me/lekarstvaBRD

Інший шлях виїзду – через окупований Крим. Маршрут пролягає через Росію та Прибалтику до Європи. Виїхати можна на власному транспорті або скориставшись послугами перевізників. Зазвичай дорога займає кілька днів.

Ціна квитків:

  • Бердянськ – Сімферополь 3500 грн;
  • Сімферополь – Варшава 400 доларів;
  • Сімферополь – Тбілісі 300 доларів.

Безплатно з України до Європи

Офіційної інформації про безоплатні евакуаційні рейси з окупованих територій немає, на відміну від прифронтових міст. Із Запоріжжя відправляються безкоштовні потяги у бік західної України та Закарпаття. Для організації евакуації існує чат-бот, а для мешканців окупованих територій є можливість зв’язку через меседжери WhatsApp/Telegram/Viber за номером +38(096)078-84-33. 

Для жінок і дітей є можливість безкоштовно виїхати за кордон. Потрапити до Варшави допомагають волонтери Благодійного Фонду Щаслива дитина. Охочим евакуюватися треба заповнити спеціальну гугл-форму. Також про можливість безкоштовної евакуації до Румунії на своїй сторінці у фейсбуці написала заступниця міського голови Оріхова Світлана Мандрич.

Де шукати допомогу волонтерів

Після перетину так званої сірої зони – території між Василівкою та Запоріжжям, яка не контролюється жодними військовими силами, поліція збирає колони авто та супроводжує їх до волонтерського хабу в Запоріжжі.

В останньому, після швидкої реєстрації, люди можуть безкоштовно поїсти, отримати засоби гігієни, іграшки, тощо. В хабі також надають медичну допомогу. Всіх охочих на ніч розташовують у дитячих садочках, де можна провести три ночі. Також волонтери допомагають влаштуватися в хостел, розповідають куди звертатися за щомісячним отриманням наборів гуманітарної допомоги.

Ось деякі з таких пунктів:

  • Для бердянців https://t.me/brdvzp;
  • Для бердянців та мелітопольців https://t.me/prostirdopomogi.

До чого готуватися?

Ми підготували добірку правил для тих, хто збирається виїхати з окупації. Поради засновані на досвіді тих, хто вже евакуювався раніше.

  • на блок-постах кажіть, що їдете до родичів погостювати чи за документами/речами, запевняйте, що обов’язково скоро повернетеся. Не кажіть окупантам, що їдете на зовсім;
  • беріть лише найнеобхідніші сезонні речі, зайві пакунки можуть викликати підозру, що ви не збираєтеся повертатися. З обережністю везіть техніку. Морально будьте готові, що її можуть відібрати;
  • подбайте про запас їжи та води, якщо не хочете купувати продкути у Василівці; 
  • візьміть із собою стару ковдру, щоб під час огляду речей не вивертати їх на землю; 
  • не беріть із собою велику кількість готівки. Гроші краще вивозити на банківській картці;
  • повидаляйте з телефону все, що може свідчити про вашу проукраїнську позицію, а також патріотичний настрій ваших друзів, рідних і навіть знайомих. Краще зовсім видалити соціальні мережі, а залишити пару меседжерів, попередньо видаливши провокаційні повідомлення та відписавшись від українських пабліків; 
  • не забудьте почистити в телефоні теку з видаленими додатками, а також кошик;
  • не варто скаржитися окупантам на життя, відсутність грошей, роботи, газу та високі ціни. Ваші проблеми їх не цікавлять, але ниття може роздратувати. Також попри переконання, бажано задля власної безпеки розмовляти з окупантами російською. 

Перед виїздом радимо почитати телеграм-канали, де люди розповідають про свій досвід евакуації з окупації. Адже умови та настрій на блок-постах росіян весь час змінюється, важливо володіти актуальною інформацією. Ось один з таких телеграм-каналів https://t.me/kakdoehali.

Евакуюватися чи ні?

Існує кілька міфів, які розповсюдилися на окупованих територіях та які спростували люди, що евакуювалися. Тож, не вірте, що:

На першому українському блок-посту чоловіків забирають до ЗСУ

  • Ні. Навіть при реєстрації в хабі й оформленні статусу ВПО не зобов’язують ставати на облік до військкомату.

На російських блокпостах заберуть машину, гроші, коштовності

  • Як показує практика останніх місяців, у росіян вже достатньо машин, які вони відібрали у людей ще навесні, тож виїжджають і на позашляховиках, і навіть на спортивних авто. Про гроші та коштовності російські військові часто не запитують, але береженого Бог береже, тому радимо гроші вивозити на банківському рахунку, а коштовності надійно заховати в потаємних кишенях на собі.

Ви там нікому не потрібні

  • Саме цю тезу можна часто почути від людей, які залишаються в окупації. Люди бояться залишитися без житла та грошей в чужому місті, відірваними від власного дому. Якщо у вас немає заощаджень, краще ще до виїзду пошукати волонтерів, які допоможуть з безкоштовним житлом. Тоді ви будете їхати з впевненістю, що не залишитесь на вулиці. Нагадуємо, що перші три ночі безкоштовно можна залишитися в дитячих садочках, також волонтери Запорізького хабу допомагають з пошуком хостела.

Росіяни скоро окупують/постійно бомблять Запоріжжя, тож немає сенсу виїжджати 

  • Як показали останні новини, окупаційні війська не в змозі утримати те, що вже захопили. Не вірте тому, що кажуть росіяни. Тим більше, якщо вам буде неспокійно в Запоріжжі, вище ми вже писали про безкоштовні евакуаційні рейси до західної України та навіть Європи.

Чому варто виїхати з окупації?

  • держава забезпечує внутрішніх переселенців виплатами;
  • безпека на окупованих територіях – це ілюзія, адже окупанти при відході чи наступі ЗСУ можуть повестись досить агресивно та непередбачувано;
  • Україна не має можливості забезпечити окуповані території якісними медикаментами, продуктами, побутовою хімією, засобами гігієни та іншими необхідними товарами;
  • окупанти вже ввели обов’язкові перепустки для виїзду, немає гарантій, що вони не закриють так званий кордон на підконтрольну Україні територію;
  • у регіонах, де російська армія втрачає контроль, оголошена евакуація населення до окупованого Криму та Росії. Зараз вона на добровільних засадах, але вірогідно, що набере характеру примусової;
  • окупанти не мають ані ресурсів, ані бажання обслуговувати критичну інфраструктуру захоплених територій. Тож можна залишитися без газу, тепла, води та світла.

Кожен має сам вирішувати залишатися в окупації чи покидати її, але лише перетнувши останній блок-пост росіян можна знову відчути себе вільною людиною і перестати боятися.

Источник

Новости Украины