Яка ситуація з ліками у тимчасово окупованому Бердянську? — Новости Бердянска

Українські ліки давно зникли з аптек, замість них російські аналоги, які не всі можуть собі дозволити, та й якість цих ліків є сумнівною. Імпорт взагалі коштує нечуваних грошей.

Нещодавно всі, хто приймає ліки постійно, виживали за рахунок допомоги своїх співвітчизників. Волонтери у Запоріжжі постійно передавали у місто ліки, також це робили родичі, знайомі та навіть незнайомі люди, які бралися купити ліки за списком в українській аптеці та передати до Бердянська.

Коли окупанти заборонили ввозити будь-які вантажі на окуповану територію, багато людей, життя яких залежить від постійного прийому медикаментів, опинилися без перебільшення на межі виживання.

Нас рятувала родичка зі Львова, – каже мешканка Бердянська Ірина, – купувала в українській аптеці препарати від гіпертонії, які в нашій родині постійно приймають дві людини, і передавала «Новою поштою» у Запоріжжя. Звідти вже їх привозили до Бердянська. Тут цих ліків немає, а аналоги коштують дорожче, більш ніж удвічі. Тепер ми не уявляємо що робитимемо, коли закінчиться запас, адже ліки – не ковбаса, не можна сказати собі: «Не буду поки що їсти, залишу на свято…»

У Бердянську багато людей із серйозними захворюваннями, вони постійно приймали препарати, які підтримували їхнє життя. Неможливість отримати потрібні ліки просто вб’є цих людей так, як приліт ракети або постріл автоматника, тільки повільніше і болючіше.

Нещодавно у тг-каналах рашистів з’явилася інформація, що до аптек надходять препарати, сертифіковані за російськими стандартами. Окупанти намагаються запевнити бердянців, що «високоякісні препарати від звичних аналогів відрізняє лише назва». І ціна – забули додати автори.

Окупанти навіть постаралися і зверстали таблиці, в яких можна знайти російські аналоги українських ліків, не посоромившись назвавши їх «бюджетними».

Для прикладу:

  • Замість ко-пренеси (ліки від гіпертонії), яка на підконтрольній території коштує 669 грн, рашисти пропонують ко-преневу, що коштує 1815 грн.
  • Замість магнікору (ціна в Україні 37 грн), який літні люди вживають для розрідження крові, пропонують кардіомагніл за 330 грн
  • Та, що казати, навіть йод коштує 54 грн (українська ціна 24 грн)
  • А звичайну піпетку (2 грн 70 коп) росіяни продають нам за 18 грн.

Ситуація така, що начебто ліки в аптеках є, але дозволити їх собі може далеко не кожен. А деяких препаратів зовсім не знайти, пропоновані «аналоги» мають інший склад, тож призначати їх собі самому небезпечно.

У ситуації, що склалася, бердянці допомагають один одному в міру сил, у соцмережах, у месенджерах постійно працюють групи, де люди продають ліки, що залишилися, за старими цінами, а багато хто навіть просто віддає тим, хто потребує, або ж обмінюється.

Також не залишаються осторонь медики, деякі з них безкоштовно діляться запасами медикаментів, що залишилися в них, зі своїми пацієнтами.

В аптеках не працюють термінали, розплатитися можна тільки готівкою, поки що гривнею і рублями, але комп’ютерна програма, що показує вартість, робить це вже тільки в рублях, а касир вже самостійно, на калькуляторі, перераховує суму в гривні.

Також у більшості аптек не видається чек, що позбавляє бердянців можливості взяти участь у благодійних програмах, що погашають витрати на медикаменти у період війни, оскільки неодмінною умовою участі в них є надання чека. Загалом, «асвабадители» зробили все можливе, щоб перетворити наше життя на суцільне виживання.

Високі ціни та знецінення гривні: жителі Бердянська стикаються з постійним подорожчанням

За декілька днів ціни у Бердянську стрибнули так, що люди перебувають у шоці

Источник

Новости Украины