ЄС, ООН та G7 вимагають у Росії повернути Україні контроль над Запорізькою АЕС

ЕС, ООН и G7 потребовали у России вернуть Украине контроль над Запорожской АЭС

Міжнародні організації закликали Росію негайно повернути Україні контроль над Запорізькою АЕС та створити там демілітаризовану зону.

Глава зовнішньої політики ЄС Жозеп Боррель виступив за демілітаризацію Запорізької АЕС та закликав МАГАТЕ відвідати станцію. Про це він написав у твіттері.

— Запорізька АЕС не повинна використовуватись у жодній військовій операції. Підтримую заклик до демілітаризації на її території, починаючи з повного виведення російських сил і закликаю МАГАТЕ здійснити візит до неї, — написав Боррель.

Політик наголосив, що Росія має негайно повернути повний контроль над об'єктом законного суверенного власника – України.

Також міністри країн G7 висловили стурбованість серйозною загрозою, що виникла через захоплення ЗАЕС російськими військовими.

— Ми вимагаємо, щоб Росія негайно повернула повний контроль законному суверенному власнику, Україні над Запорізькою атомною електростанцією, а також усім ядерним об'єктам у межах міжнародно визнаних кордонів України для забезпечення їхньої безпечної та надійної роботи.
– йдеться у повідомленні.

Міністри наголосили, що персонал ЗАЕС повинен мати можливість виконувати свої обов'язки без погроз та тиску. Водночас російські військові підвищують ризик ядерної аварії та створюють загрозу для населення України, сусідніх держав та міжнародної спільноти.

В ООН наголосили на важливості виведення путінських солдатів і техніки на території ЗАЕС. Міжнародне агентство з атомної енергії повинно мати безпечний та безперешкодний доступ до атомної станції.

Тим часом окупанти вже почали загрожувати, що підірвуть ЗАЕС, якщо вона не буде їхньою. Паралельно вони намагаються підключити станцію до своїх енергомереж у Криму.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубинець закликав ООН, МАГАТЕ та весь світ відреагувати на загрози Росії та відправити на ЗАЕС місію безпеки.

Тим часом у Мелітополі окупанти погрожують відправити молодь до армії.

Новости Украины