Європа визнає Росію державою-терористом. Чому не поспішають США?

Європа визнає Росію державою-терористом. Чому не поспішають США?

Фото: REUTERS/Сергій Пивоваров

Парламентська асамблея НАТО визнала Росію державою-терористом і закликала створити спеціальний міжнародний трибунал для покарання росіян.

«Усі 30 країн НАТО підтримали пропозиції нашої делегації. Такий трибунал дозволить засудити не лише безпосередніх виконавців воєнних злочинів, але й вище керівництво Російської Федерації. Резолюція буде направлена урядам та парламентам усіх країн-членів НАТО», — заявив голова постійної делегації України у Парламентській асамблеї НАТО Єгор Черньов.

Асамблея закликала союзників «чітко заявити, що російська держава за нинішнього режиму є терористичною».

Процес пішов, але поки що без США

І це не перша міжнародна організація, яка ухвалила таке рішення. У жовтні резолюцію про визнання Росії державою-терористом ухвалила Парламентська асамблея Ради Європи. У її рішенні наголошується, що російський режим є терористичним і для його засудження якнайшвидше потрібен міжнародний трибунал.

У Європейському парламенті також узгодили текст резолюції про визнання Росії державою-спонсором тероризму. Очікується, що резолюцію буде обговорено та винесено на голосування до 24 листопада. Крім цього, Росію державою-терористом визнали ще й парламенти кількох країн – Чехії, Польщі, Латвії, Естонії та Литви.

А ось США поки що не поспішають визнати Росію як такою. Президент Джо Байден виступає проти цього. Як повідомляло видання Politico, Державний департамент США ставиться до цього рішення стримано, оскільки вважає, що воно може спричинити для Штатів та України певні проблеми. Вашингтон не хоче повністю рвати стосунки з Москвою, бо мають багато спільних інтересів окрім України. Це питання ядерного роззброєння, переговори щодо обмеження стратегічних озброєнь. Американці також кровно зацікавлені у тому, щоб Росія не потрапила у сферу впливу Китаю і не підтримувала Іран.

Відкриває шлях для притягнення Росії до відповідальності

Глава постійної делегації України в ПА НАТО Єгор Черньов заявив, що ухвалення резолюції – це важливий політичний крок, тому що він відображає настрої у західних парламентських колах, а отже, впливає на керівництво країн в ухваленні рішень.

А президент Володимир Зеленський вважає, що визнання Росії державою-терористом дозволяє напрацювати механізми з притягнення РФ до відповідальності та виплати репарацій. «Європа може відіграти історичну роль у створенні спеціального трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України. Це буде найкращий шлях для захисту принципів міжнародного права», — зазначив він. І також додав, що проєкт з репарацій вже підготовлений, і попросив підтримати його як на рівні Європи, так і на рівні Генеральної асамблеї ООН.

Наразі, окрім України, вже понад 10 держав ЄС, серед них Німеччина, Франція, Естонія, Литва та Польща, розпочали розслідування про воєнніі злочини Росії в Україні. На глобальному рівні слідство також провадить Міжнародний кримінальний суд (МКС) у Гаазі. Йому підсудні воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид.

Ну а саме внесення до списку країн-спонсорів тероризму передбачає цілу низку санкцій, наприклад, заборону на продаж продукції військового призначення та надання фінансової допомоги. І хоча більшість із них діють уже наразі, Росія може зіткнутися з низкою нових проблем:

Може бути запроваджений жорсткий контроль над експортом товарів подвійного призначення. США зможуть запроваджувати вторинні санкції проти держав та окремих осіб, які ведуть торгівлю певними товарами з Росією (наприклад, зброєю та низкою товарів подвійного призначення). Через це ведення бізнесу в РФ стане ще ризикованішим, і навіть іноземні компанії, яким потенційно не загрожують санкції США, можуть вирішити піти з Росії. Може бути різко обмежена видача американських віз громадянам РФ. Росія втратить для США свій юридичний імунітет. Це означає, що люди, які вважають, що постраждали від терористичних дій Росії, та зуміли довести це в американському суді, можуть розраховувати на виплату компенсації, зокрема із заморожених фінансових активів РФ.

Іншими словами, надання РФ статусу «спонсор тероризму» призведе до того, що будь-які угоди американців із Росією стануть ризикованими.

Росія — у компанії світових ізгоїв

На сьогодні США надали такий статус чотирьом країнам: Північній Кореї, Сирії, Ірану та Кубі. Канада також має схожий механізм і визнає спонсорами тероризму Іран та Сирію з 2012 року.

Щодо Євросоюзу, то він веде список осіб, груп та організацій, причетних до терористичних актів, щодо яких застосовуються санкції та інші обмежувальні заходи. Наразі ЄС заморозив активи 13 фізичних осіб та 21 групи й організації з цього списку.

Думка експерта

Тарас Загородній, політолог-міжнародник

— Те, що все більше міжнародних організацій і країн визнають Росію державою-терористом, це добре. Вода камінь точить. Але цього замало. Головне, щоб її визнали як такою США. А вони поки що не поспішають цього робити. На це є кілька причин. По-перше, такий статус надається на багато десятиліть. Кубі його дали ще 1982 року і досі не зняли. А Америка не хоче закривати можливість спілкування із постпутінськими елітами. Крім цього, Росія дуже вросла у світову економіку. Від її нафти та газу сильно залежить Європа. І американці не хочуть, щоб від санкцій, які передбачає статус держави-терориста, постраждали їхні європейські партнери.

Джерело

Новости Украины