Каспаров: Кожен, хто живе в Росії, став частиною військової машини, хоче він того чи ні


Каспаров: Кожен, хто живе в Росії, став частиною військової машини, хоче він того чи ні

Гаррі Каспаров (Фото: LIGA.net)

Кожен, хто живе в Росії, є частиною кремлівської військової машини, хоче він того чи ні. Таку думку висловив колишній чемпіон світу з шахів і російський політик у вигнанні Гаррі Каспаров в інтерв’ю Spiegel.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Журналіст дорікнув Каспарову, що той «формулює опозиційну Кремлю повістку з-за кордону», перебуваючи в безпеці, на відміну від тих, хто залишається в Росії.

Каспаров відповів, що оскільки зараз «іде війна, кожен перебуває або на одній або на іншій стороні фронту».

«Кожен громадянин Росії, серед яких і я, несе колективну, якщо навіть не особисту, відповідальність за цю війну. Росія сьогодні – це фашистська диктатура, яка прямо зараз, коли ми з вами розмовляємо, чинить злочини проти людства. І всі, хто зараз живе в Росії, є частиною цієї військової машини, хочуть вони того чи ні», – вважає він.

Каспаров також підтримав обмеження для видачі росіянам європейських віз: «Не можна дозволяти (росіянам) просто подорожувати туди-сюди. Німецького туризму в Лондоні 1941 року теж не було. Я запропонував приймати (у Європі) лише тих росіян, які підпишуть декларацію із трьома принципами: війна злочинна, путінський режим нелегітимний, Україна неподільна».

  • У грудні 2021 року Каспаров заявив, що «Путін веде війну», і якщо «Захід не реагуватиме, то ситуація погіршуватиметься».
  • Він також стверджував, що нарощування військової напруги на кордонах України може бути задумане Путіним як блеф для підвищення ставок, але навіть таким чином воно може обернутися великою кров’ю.

Джерело

Новости Украины