Кордони закриті – туристи по домівках: що робиться з туристичною галуззю

Коронавірус зіграв злий жарт з туристичною галуззю всього світу. Ситуація, яка на сьогодні склалася з туризмом в Україні, є дуже неприємною як для самих туристів, так і для туристичних компаній. Як мінімум, до 24 квітня у країні закрито авіасполучення, і тепер подорожуючі логічно хочуть розуміти, що їм робити, коли рейс чи тур відмінили, а гроші за нього вже сплачено, і чи планувати в цьому сезоні відпочинок взагалі.

Звісно, у разі якщо ви придбали тур або квиток для подорожі у певну країну, а вам завадив карантин, то ви маєте бути на постійному зв’язку зі своїм турагентом чи компанією, яка продала квиток. Але ми хотіли б розповісти, як зараз на цю ситуацію реагують туристичні оператори й агенції (що продали свої тури, а відправити людей у подорож не можуть) та ті ж самі мандрівники (які вимушено залишаються вдома).

Попиту на нові подорожі немає

Більшість туристичних операторів офіційно заявили про припинення відправки туристів на відпочинок під час дії карантину. У кого ж були тури на дати з 16 березня по 24 квітня наразі здебільшого пропонують клієнтам заморозити свої тури та перенести відпочинок. До прикладу, туроператор JoinUP у своїй офіційній заяві закликав туристів перебронювати тури у своїх турагентів на більш пізній період – до 31 жовтня 2020 року. У противному разі вони зберігають за собою право анулювати заявки з утриманням фактично понесених витрат, сума яких може складати аж до повної вартості туру.

За словами директорки чернігівського турагентства Marine Tours Марини Вашкевич, дійсно, тури, які припадають на період з 16 березня по 24 квітня, наразі переносяться на пізніші дати. Придбати путівку на післякарантинний період можна, але купувати нема кому, бо ніхто не хоче втратити гроші.

– Усі вильоти з України до 24 квітня заборонені, тому до цієї дати нічого не зміниться. Ніхто нікуди не подорожуватиме. Якщо говорити про дати після 24 квітня, то тури можна замовити, але зараз їх ніхто не купує. Попиту немає взагалі, бо ситуація змінюється настільки швидко, що немає сенсу купувати ті путівки. На той же червень – липень можна спокійно оформити тур на відпочинок, але нікому, – говорить пані Вашкевич.

Вона додає, що після закінчення карантину в Україні не можна буде полетіти до будь-якої країни на відпочинок, адже там карантин може продовжуватись. Наприклад, Кіпр під замком до 30 квітня, а Нідерланди закриті для туристів до 1 червня. У середньому європейські країни закриті на в’їзд до середини квітня, але ще раз повторимось: усе може змінитись у будь-який момент. Саме тому, якщо ви очікуєте закінчення карантину, щоб кудись полетіти, варто завжди бути на контакті з вашим турагентом, який володіє інформацією про відкриті чи закриті кордони в певних країнах у певний час.

Не хочуть ризикувати

Із турами в період карантину з 16 березня по 24 квітня все зрозуміло – вони скасовані та перенесені. Але ж є тури, в яких дата вильоту може стояти на самий кінець квітня або на травень. За інформацією порталу LIGA.net, є велика кількість туристів, які через страх перед ще непереможеним коронавірусом бажають скасувати свої тури на травень – липень та повернути гроші за подорожі, заплановані на час після 24 квітня. Але компанії нікому не збираються повертати грошей та вмовляють туристів перенести відпочинок на більш пізні дати. Це може бути вигідно як подорожуючим, так і туристичним компаніям.

У свою чергу, в чернігівському туристичному агентстві вважають, що після відміни карантину бажаючих відправитися на відпочинок вистачатиме, але не дуже, бо путівки здорожчають.

– Після відміни карантину в турагенціях буде хвиля бажаючих кудись поїхати, але тільки хвиля тих, хто реально зможе собі це дозволити. Адже через зниження попиту путівки стануть дорожчими, ніж до карантину. За моїм суб’єктивним прогнозом, чернігівці зможуть поїхати кудись відпочити лише починаючи з червня. Це станом на 31 березня, адже всі розуміють, що за день-два може багато чого змінитись, – каже Марина Вашкевич.

Карантин сплутав усі плани і чернігівському мандрівнику Олександру Волощуку, який має за плечима 60 країн, 1125 міст, а загальний кілометраж його подорожей та експедицій сягає 368 тис. кілометрів. За його словами, такий карантин – це невиправдана історія, і його точно не варто продовжувати.

– Після Великодня я мав вирушити на Балкани (Сербія, Чорногорія, Боснія). Тепер це відпадає. Але, незалежно від того, продовжать карантин після 24 квітня чи ні, я все одно залишу Чернігів. Поїду або в Причорномор’я (Херсонська, Миколаївська, Одеська області), або на Закарпаття. Це все вимушено, і, сподіваюсь, тимчасово доведеться обмежитись Україною. Сподіваюсь, що здоровий глузд візьме верх над усім цим маразмом. Я живу власним розумом, тому цілеспрямовано піду на порушення таких ідіотських заборон, якщо вони продовжаться, – сказав Олександр Волощук.

Також він додав, що вже має плани, як і де провести цьогорічне літо: на липень – серпень переїхати у Ригу та звідти подорожувати країнами Балтії. Окрім цього, в Олександра у планах на цей час відвідини Швеції та Норвегії. На наступний же рік мандрівник задумав піше проходження пустелі Гобі, що в Монголії.

Постраждає вся економіка України

Через дію карантину втратять не лише туроператори, які не можуть відправити своїх клієнтів за кордон, але й весь туристичний бізнес України – готелі, ресторани, транспорт тощо. За словами колишньої нардепки та голови підкомітету з питань розвитку туризму, курортів та рекреаційної діяльності Анни Романової, заклади розміщення продукували 3 млрд дол. у ВВП України, заклади харчування – майже 1 млрд, ще 5 млрд – транспорт. Недоотримання цих грошей обов’язково відіб’ється на розвитку економіки країни найближчими роками.

– Економіка України хоч і не настільки прив’язана саме до в’їзного туризму, але якщо карантин затягнеться, то збитки для індустрії сягатимуть 3–5 мільярдів доларів. 80% закладів сфери гостинності – це підприємства малого бізнесу, ФОПи, які можуть взагалі не пережити цей карантин, тому держава має їх фінансово підтримати. Так, очевидно, якщо брати в абсолютних цифрах, то більше втрат буде у виїзних операторів. Але треба не забувати, що в них є резерви для виходу з кризи, плюс іноземні мережі готелів підтримуються зараз органами влади іноземних країн, а наші – якщо не отримають подібної підтримки, просто можуть зникнути, – зазначила пані Романова у своєму дописі на Facebook-сторінці.

***

При скасуванні туру з ініціативи туриста туроператори можуть не повертати суму вже фактично понесених втрат. Залежно від путівки вона може сягати 100% від її вартості.

Еженедельник "Семь Дней"

Источник

Новости Украины