Кропивничани вшанували пам’ять ліквідаторів аварії на ЧАЕС акцією «Запали свічку пам’яті»

За інформацією: Суспільне Кропивницький.

Фото: Суспільне Кропивницький

Напередодні Дня пам'яті Чорнобильської трагедії біля пам’ятника жертвам Чорнобиля у Кропивницькому містяни вшанували пам’ять загиблих ліквідаторів аварії на Чорнобильській атомній електростанції. За підрахунками Суспільного участь в акції "Запали свічку пам’яті" взяли два десятка людей.

За словами співорганізатора акції, ліквідатора аварії на ЧАЕС Ігоря Мандрики, акцію влаштували увосьме напередодні роковин аварії на електростанції. Біля пам’ятника "Жертвам Чорнобиля" запаленими лампадками виклали число 37, що символізує 37-мі роковини аварії. Пам’ять загиблих ліквідаторів вшанували хвилиною мовчання.

Ігор Мандрика був 20-річним солдатом, коли на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції стався вибух із викидом радіації. Щоб ліквідувати наслідки, він чотири рази приїжджав на станцію.

"26 квітня традиційно відбуваються заходи до роковин трагедії на ЧАЕС. Ми влаштовуємо громадянську акцію напередодні Дня пам’яті, оскільки трагедія відбулася в ніч з 25-го на 26 квітня", – сказав Ігор Мандрика.

Ігор Мадрика (крайній ліворуч) та учаснкии акції. Фото: Суспільне Кропивницький

Чорнобильська аварія сталась у ніч на 26 квітня 1986 року у місті Прип’ять Київської області. Два теплових вибухи зруйнували четвертий енергоблок атомної електростанції. На даху почалася пожежа. Після вибуху та пожежі утворилася радіоактивна хмара. Вона накрила територію сучасних України, Білорусі та Росії, більшу частину Європи, східну частину США. 60% радіоактивних речовин осіло на території Білорусі. Майже 200 тисяч людей евакуювали із зон забруднення.

З його слів, головним бажанням живих нині ліквідаторів є неповторення трагедії 1986 року. Її, сказав, можуть спровокувати на окупованій нині російськими військовими Запорізькій атомній електростанції: "Українські військові обов’язково звільнять територію Запорізької області, але потрібно подбати про те, щоб не сталося катастрофи. Станція замінована, і ніхто не може спрогнозувати поведінку росіян, коли вони звідти тікатимуть".

Запорізька атомна електростанція — найбільша у Європі та третя у світі. Вона має шість енергоблоків, а це — 40% всіх атомних реакторів в Україні. 4 березня 2022 року російські війська захопили Енергодар — місто, в якому розташована станція.

Учасники акції. Фото: Суспільне Кропивницький

За інформацією співорганізатора акції, в лавах Збройних сил України є ліквідатори аварії на ЧАЕС: "Захищали нашу землю тоді, захищають і зараз. Хоча мають інвалідність".

Акція тривала пів години.

Новости Украины