МАГАТЕ повідомило про початок консультацій щодо створення охоронної зони ЗАЕС

МАГАТЕ повідомило про початок консультацій щодо створення охоронної зони ЗАЕС

Фото: REUTERS/Leonhard Foeger

Консультації щодо створення навколо ЗАЕС охоронної зони ядерної та фізичної безпеки розпочалися. Про це повідомив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі.

— Я, як і раніше, серйозно стурбований ситуацією на станції, яка залишається в небезпеці доти, доки тривають обстріли. Для вирішення цієї серйозної ситуації розпочато консультації щодо необхідності термінового створення зони ядерної безпеки та захисту на Запорізькій атомній електростанції, — процитували Рафаеля Гроссі на сайті МАГАТЕ.

У Міжнародному агентстві з атомної енергії повідомили, що ситуація на станції залишається нестабільною. Внаслідок кількох тижнів обстрілів району ЗАЕС пошкоджено життєво важливу енергетичну інфраструктуру. Навіть коли всі реактори зупинені, енергія, як і раніше, потрібна для охолодження останнього реактора та підтримки систем, необхідних для запобігання ядерній аварії.

Експлуатація реактора на малій потужності не є стійким рішенням. Згодом це може призвести до пошкодження основного обладнання атомної електростанції, такого як турбіни та насоси, що виробляють електроенергію.

Довідка

Найбільшу атомну станцію в Європі з 4 березня захопили російські військові, але її український персонал продовжує експлуатувати станцію. Вночі 11 вересня останній 6-й енергоблок ЗАЕС відключили від енергомережі через обстріли. Резервну лінію електропередачі до ЗАЕС було відновлено для охолодження реактора. Інші п’ять блоків вже були зупинені в холодному стані. Блок 6 забезпечував електроенергією ЗАЕС з відключення станції від мережі 5 вересня.

Джерело

Новости Украины