«Ми не хотіли нічого бачити». Ексглава Бундестагу визнав – Німеччина закривала очі на агресію РФ


"Ми не хотіли нічого бачити". Ексглава Бундестагу визнав – Німеччина закривала очі на агресію РФ

Вольфганг Шойбле у 2017 році (фото — ЕРА)

Попередній глава Бундестагу (2017-2021) Вольфганг Шойбле вважає, що через геополітичні помилки німецької влади у відносинах з Росією «репутація Німеччини сильно постраждала», коли Кремль пішов повномасштабною війною проти України, а попередниця канцлера Олафа Шольца Ангела Меркель досі «не може визнати, що ми помилялися». Про це він заявив Handelsblatt.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Він визнав, що у 1990-х «міг бачити, що Росія робить у Чечні», але навіть пізніше не дослухався до застережень президента Польщі Леха Качинського, який після нападу Росії на Грузію у 2008 році сказав, що «спочатку – Грузія, потім буде Україна, згодом – Молдова, пізніше – країни Балтії, потім – Польща».

«Він мав рацію», – сказав Шойбле.

На запитання інтерв’юера, чи він докоряє собі за таку минулу безтурботність, член партії ХДС відповів ствердно: «Звичайно. Ми не хотіли цього [дій РФ] помічати. Це стосується всіх».

Читайте також: Німеччина надає екстрену допомогу на відновлення енергооб’єктів України

Ексспікер Бундестагу не знає, «чи буде пані Меркель зарахована до великих канцлерів» на кшталт Конрада Аденауера, Віллі Брандта чи Гельмута Коля.

«Можливо, ще занадто рано, щоб робити остаточні висновки. Навіть зараз щодо Росії вона не може визнати, що ми припустилися помилок», – зазначив він.

  • У серпні 2022 року лідер німецької опозиції Мерц заявив, що Меркель не може бути посередницею і що ФРН «недостатньо допомагає Україні».
  • У вересні Меркель закликала серйозно ставитися до загроз російського диктатора Путіна і виступила за відносини з РФ «потім». Радник глави Офісу президента назвав це «чистим лицемірством».
  • Ексрадник Меркель у жовтні визнав, що «ми більше не маємо виключати членство України в НАТО».
  • У листопаді Шольц заявив, що досі радиться з Меркель.

Читайте також: Німеччина створить у Словаччині центр для ремонту поставленої Україні зброї

Джерело

Новости Украины