Моравецький: Якщо російський імперіалізм розуміє лише силу – ми цю силу покажемо


Моравецький: Якщо російський імперіалізм розуміє лише силу – ми цю силу покажемо

Матеуш Моравецький (фото — канцелярія прем’єра Польщі)

Новина про часткову мобілізацію в Росії, де на війну проти України заберуть ще 300 000 резервістів, – доказ, що Москва не залишила ідеї знищити сусідню державу та забрати її території. Цьому слід протиставити оборонну силу, заявив польський прем’єр Матеуш Моравецький із військових навчань у Підкарпатському воєводстві на сході країни.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

«Росія продовжить свою роботу з руйнування і спробує знищити Україну та забрати частину території. Ми не можемо з цим погодитись», – сказав він військовослужбовцям армії Польщі.

За словами глави уряду країни, у відповідь на грубу силу Росії «ми маємо показати свою оборонну силу».

ДОВІДКА. 21 вересня 2022 року в Росії було оголошено часткову мобілізацію: на війну проти України відправлять 300 000 резервістів. Росіяни відразу розкупили всі квитки до Стамбулу і Тбілісі. Українська розвідка вважає, що загальна мобілізація у РФ вигідна Україні, оскільки вона буде «ударом по режиму». Говорячи про «підтримку» фейкових референдумів загарбників у чотирьох частково окупованих областях України, диктатор РФ також натякнув на ядерну зброю. «Це трагедія для російського народу», – відреагували у президента Зеленського.

Як висловився Моравецький, раз Кремль «загрожує світу ескалацією війни, на це може бути лише одна відповідь – показати нашу силу та рішучість у прагненні захистити Польщу та Європу».

«НАТО сьогодні сильніше, ніж до 24 лютого. Якщо російський імперіалізм розуміє лише силу – ми цю силу покажемо. <…> Росія не зможе перемогти в Україні. Дії Путіна лише змушують НАТО ставати сильнішими, а польська армія модернізується рекордними темпами. Поставимо заслін російському імперіалізму тут і зараз», – звернувся він до військових.

Моравецький заявив, що хоча Польща і є частиною «найпотужнішого оборонного союзу у світовій історії», і це є для країни «потужною гарантією безпеки», влада продовжить прискореними темпами нарощувати бойові спроможності понад те, що потрібно за домовленостями в НАТО.

«Немає сильної країни без сильної армії, але також немає сильної армії без країни з сильним економічним та фінансовим фундаментом», – наголосив він.

  • Секретар РНБО Данілов так відреагував на мобілізацію у РФ – «комплексна програма утилізації росіян».
  • Опозиція у РФ закликала росіян виходити на вулиці: «Рішення про могилізацію може стати кінцем цієї влади».
  • Китай відреагував на мобілізацію у РФ: звично закликали «почати діалог та консультації»; прем’єр Нідерландів назвав її «ознакою паніки» у Кремлі, а глава Міноборони Британії Воллес вважає, що «Путін відправив на смерть десятки тисяч».
  • У Латвії заявили, що не видаватимуть візи росіянам, які ухиляються від мобілізації.

Читайте також: Посол США: Мобілізація в Росії та псевдореферендуми – ознаки її слабкості та провалу

Джерело

Новости Украины