Московський механізм проти Москви: ОБСЄ розпочне розслідування порушень прав українців


Московський механізм проти Москви: ОБСЄ розпочне розслідування порушень прав українців

ОБСЕ (фото — osce.org)

Франція за підтримки 45 інших членів Організації з безпеки та співробітництва в Європі ініціює створення спеціальної місії щодо розслідування порушень Росією прав мирного населення України з акцентом на порушення прав дітей. Про це йдеться у заяві МЗС Франції.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

У заяві повідомляється, що «у зв’язку з надзвичайно серйозними наслідками агресії Росії проти України для цивільного населення України, зокрема для дітей», 45 держав-учасниць ОБСЄ вирішили задіяти Московський механізм для розслідування серйозних порушень зобов’язань, взятих на себе державами в межах ОБСЄ, та визначення заходів щодо усунення цих порушень.

Розслідування візьме за основу звіти двох місій у межах Московського механізму, опубліковані 13 квітня та 14 липня 2022 року, які підтверджують порушення Росією прав людини та міжнародного гуманітарного права в Україні, зокрема насильницькі переміщення та депортацію Росією цивільних осіб, а також дітей без супроводу батьків.

Франція налаштована разом з Україною та її партнерами боротися у міжнародних судах за притягнення до відповідальності осіб, які вчинили ці злочини, йдеться у заяві.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба привітав у Twitter включення Московського механізму 45 державами-членами ОБСЄ для вирішення проблеми насильницького переміщення українських дітей Росією.

«Потрібні рішучі спільні дії, щоб зупинити цю практику геноциду, повернути дітей назад до України та притягнути винних до відповідальності», – написав він.

ДОВІДКА. Московський механізм – метод роботи ОБСЄ у гуманітарних сферах. Задіюється з ініціативи країн-учасниць ОБСЄ та передбачає створення місій експертів чи доповідачів щодо дій певної країни, причому експерти та доповідачі не можуть бути призначенцями, громадянами чи резидентами ні цієї країни, ні держав-ініціаторів місії.

  • 17 березня 2023 року МКС видав ордер на арешт Путіна та дитячого омбудсмена РФ Марії Львової-Бєлової за депортацію дітей з України. Виданий у Гаазі ордер – довічний.
  • Верещук повідомила, що наразі встановлено викрадення РФ 4390 дітей, які є частковими або повними сиротами, та депортацію до Росії чи інших тимчасово окупованих територій 16 207 дітей. Вона також попередила «прийомних батьків» та «опікунів» з РФ, що Україні відомі всі їхні імена.
  • 29 березня журналісти Слідство.Інфо випустили розслідування про викрадення українських дітей росіянами у Херсонській області.

Джерело

Новости Украины