МЗС: Спроба Росії анексувати території є свідомим знищенням Статуту ООН

МЗС: Спроба Росії анексувати території є свідомим знищенням Статуту ООН

Фото: facebook.com/UkraineMFA

Україна вважає юридично нікчемними спроби Росії анексувати суверенні території України. У МЗС наголосили, що незаконна спроба анексії українських територій є частиною загарбницької війни Росії проти України та свідомим знищенням Статуту ООН. Про це повідомляє Міністерство закордонних справ України.

— Влаштована російським керівництвом вистава з підписанням сумнівних паперів із самопроголошеними ватажками окупаційних адміністрацій у Донецькій, Луганській, Запорізькій та Херсонській областях України про їх нібито приєднання до російської федерації жодним чином не змінює правового статусу тимчасово окупованих територій як сувер або правових наслідків для адміністративно-територіального устрою чи міжнародно визнаних кордонів нашої держави. Ці дії є юридично нікчемними згідно з міжнародним правом і не стоять навіть папери, на яких вони закріплені, — зазначає відомство у своїй заяві.

У відповідь на дії РФ Україна ухвалила кілька рішень для зміцнення своєї безпеки та безпеки євроатлантичного простору загалом. Серед них – офіційне звернення щодо приєднання до Організації Північноатлантичного договору за прискореною процедурою, активізація зусиль щодо збільшення військової, фінансової та гуманітарної допомоги партнерів, прискорення реалізації гарантій безпеки для України та Європи згідно з Київським договором з безпеки.

— Україна та світ ніколи не визнають російські спроби встановити контроль над українською землею та не погодяться на неправомірні російські ультиматуми. Реалізуючи своє законне право на самооборону, Україна продовжуватиме звільняти тимчасово окуповані Росією території, відновлюючи свою територіальну цілісність у міжнародно визнаних кордонах, звільняючи своїх людей з окупації, захищаючи своє право на існування як держави та нації, — йдеться у заяві.

У МЗС закликали партнерів до рішучих дій щодо захисту міжнародного правопорядку, зокрема, прискорити надання нашій державі всієї необхідної військової, економічної та фінансової допомоги, запровадити додаткові жорсткі санкції проти Росії. Також Україна наполягає на необхідності юридично та політично визнати Росію державою-терористом.

Джерело

Новости Украины