МЗС викликало посла Туреччини через пропуск протокою Босфор російського судна з ракетами С-300


МЗС викликало посла Туреччини через пропуск протокою Босфор російського судна з ракетами С-300

Протока Босфор (ілюстративне фото: depositphotos.com)

Міністерство закордонних справ України викликало посла Туреччини в Україні Ягмура Ахмета Гюльдера у зв’язку з інформацією про перевезення зафрахтованим міністерством оборони РФ судном Sparta II з Сирії до Росії через протоку Босфор ракетних систем С-300ПМУ-2. Про це повідомляє пресслужба МЗС.

Посольству Туреччини було вручено вербальну ноту МЗС України з порушеного питання, йдеться у повідомленні.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Заступник міністра Микола Точицький привернув увагу посла Туреччини до того, що відповідно до положень Конвенції про режим проток від 20 липня 1936 року, вказане судно підпадає під визначення військового корабля згідно з текстом Конвенції.

Микола Точицький звернувся із запитом до турецької сторони про надання офіційної інформації про вантаж, який було перевезено судном Sparta II через протоку Босфор, а також заходи, вжиті Туреччиною для виконання положень Конвенції та запобігання подальшій ескалації російсько-української війни.

  • 26 лютого Ердоган вирішив заборонити прохід російських військових кораблів до Чорного моря.
  • 10 серпня Bloomberg повідомив, що Росія могла нелегально завезти зброю із Сирії протоку Босфор під виглядом комерційних вантажів.
  • 27 серпня The Times of Israel написав, що Росія забрала із Сирії батарею протиповітряної оборони С-300 і, ймовірно, повертає її до РФ. Як повідомлялося пізніше, судно із С-300 могло пройти через протоку Босфор.

Підписуйтесь на наш Instagram: корисні пояснення актуальних тем

Джерело

Новости Украины