Нацбанк презентував медаль “Херсон – місто героїв”

Нацбанк презентував медаль “Херсон – місто героїв”

Фото: bank.gov.ua

На центральній площі Херсона, звільненого від російської окупації, презентували першу пам’ятну медаль із нової серії, яка присвячується містам-героям, повідомляє Національний банк Украни. На медалі викарбувано “Херсон – місто героїв”.

Голова НБУ Андрій Пишний вручив медаль голові Херсонської обласної військової адміністрації Ярославу Янушевичу.

Ми всі неодноразово протягом останніх восьми місяців повторювали день у день і завжди вірили, що Херсон – це Україна, що він незабаром повернеться. Ці вісім місяців окупації були наповненні хоробрістю, подіями, які сповнювали Україну вірою в перемогу, — сказав Андрій Пишний.

За словами голови НБУ, на медалі викарбувані події, що були свідченнями опору. Зокрема, фрагмент композиції нагадує, як один із мешканців міста виліз на російський бронетранспортер з українським прапором і тим довів, що українці нікого не бояться.

Це давало надію країні. Усі наші перемоги мають бути закарбовані, – додав Андрій Пишний.

Дизайн присвяченої Херсону медалі розроблений художницею Наталією Фандиковою. Про перемогу сказано рядками з історичного роману Ліни Костенко “Берестечко”: «Не допускай такої мислі, що Бог покаже нам неласку. Життя людського строки стислі. Немає часу на поразку». У серії також заплановано випуск медалей, присвячених іншим містам-героям:

21 листопада вийде пам’ятна медаль “Харків – місто героїв.” 25 глистопада побачить світ медаль “Маріуполь – місто героїв.” 5 грудня -“Київщина. Міста героїв: Буча, Гостомель, Ірпінь.”

Всі медалі виготовляються із нейзильберу,
категорія якості карбування ‒ “спеціальний анциркулейтед”, запланований тираж – до 100 000 штук, из яких 50 000 планують випустити у 2022 році.

Пам’ятні медалі реалізовуватимуть банки-дистриб’ютори НБУ: АТ АБ “УКРГАЗБАНК”, АТ “АБ “РАДАБАНК”, АТ “ТАСКОМБАНК”, АТ КБ “ПриватБанк”.

Джерело

Новости Украины