Найбільша економіка ЄС скотилася до рецесії

Найбільша економіка ЄС скотилася до рецесії

Фото: АР (архівне фото) Економіка Німеччини скотилася в рецесію

В зимові місяці далося взнаки масштабне підвищення цін на енергоносії, зазначили економісти.

Економіка Німеччини зазнала технічної рецесії, адже скорочується вже два квартали поспіль. Про це пише Spiegel з посиланням на нові дані Федерального статистичного відомства.   ВВП Німеччини скоротився від січня до березня 2023 року на 0,3% порівняно з попереднім кварталом. Таким чином, економіка держави скорочувалась другий квартал поспіль.
  Якщо два квартали поспіль є негативними, то говорять про технічну рецесію (це фаза економічного циклу, під час якої відбувається загальне зниження економічної активності — ред.).

«Часто використовуваний критерій технічної рецесії був виконаний. Масштабне підвищення цін на енергоносії далося взнаки в зимові місяці», — розповів головний економіст Commerzbank Йорг Кремер.   Економічне зростання Німеччини сповільнилося внаслідок скорочення приватного споживання, яке в першому кварталі впало на 1,2%. Це могло статися, зокрема, через втрату купівельної спроможності споживачів внаслідок високої інфляції.   Окрім того, скоротилося і державне споживання — на 4,9%. Водночас позитивний імпульс надали інвестиції, що зросли на 3,9%. Економіку Німеччини підтримала також зовнішня торгівля.   Значного підйому німецької економіки поки не прогнозується. Бундесбанк очікує принаймні незначного зростання навесні.   Очікується, що усунення вузьких місць у постачанні, великий портфель замовлень та нижчі ціни на енергоносії мають забезпечити відновлення німецької промисловості. Це також має підтримати експорт, особливо з огляду на те, що світова економіка відновила певний імпульс.   Федеральний уряд Німеччини розраховує на зростання ВВП на 0,4% 2023 року. А наступного року — на зростання на 1,6%.  Для порівняння: у 2022 році зростання ВВП становило 1,8%.

Раніше повідомлялося, що Велика Британія цього року стане країною з однією з найменш ефективних економік світу.

Джерело

Новости Украины