Названо терміни припинення експорту зерна до Польщі

Названо терміни припинення експорту зерна до Польщі

Фото: Reuters / Scanpix Україна поки не експортуватиме пшеницю, кукурудзу, ріпак та соняшник до Польщі

Заступник міністра сільського господарства Польщі запропонував запровадити мита на всю аграрну продукцію з України.

Імпорт зерна з України до Польщі тимчасово припинили щонайменше до липня. Про це сказав заступник міністра сільського господарства Польщі Януш Ковальські, повідомив напередодні телеканал TVP Info.

«Євросоюз не зробив нічого, щоб допомогти польським фермерам, а ефективність дій пана Роберта Телуса, нового міністра (сільського господарства – ред.), у перші години за підтримки як прем’єр-міністра, так і президента, що також стало результатом переговорів із президентом Зеленським, показали, що ми здатні домовлятися з Україною та призупинити імпорт як мінімум до липня», – сказав він.

Ковальські вважає, що першим кроком у врегулюванні ситуації має стати польсько-українська угода щодо зерна. Він пропонує запровадити мита на всю сільськогосподарську продукцію з України.

«Ми допомагаємо Україні, але ми маємо бути транзитною країною. Вся продукція має відправлятися через Польщу, вона не повинна шкодити польським фермерам, польським виробникам та викликати кризу, пов’язану з продовольчою безпекою», — вважає чиновник.

Нагадаємо, 7 квітня стало відомо, що Україна призупинить експорт зерна до Польщі. Надалі він зможе проводитись лише за згодою польської сторони, і його процедура обговорюватиметься.

Такої домовленості було досягнуто профільними міністрами двох країн на тлі протестів фермерів у Польщі через імпорт зерна з України.

Джерело

Новости Украины