Не лише Порошенко, Безугла, Тищенко: всі скандали депутатів під час війни

Не лише Порошенко, Безугла, Тищенко: всі скандали депутатів під час війни

Фото: Коллаж «КП»

29 серпня починається четвертий рік повноважень Верховної Ради 9-го скликання. Чинна парламентська каденція – особлива. Вперше в Верховній Раді було створено монобільшість. Вперше народним депутатам довелось працювати в умовах повномасштабної війни. Також і кількість скандалів, фігурантами яких стали народні депутати 9-го скликання, – теж, схоже, йде на рекорд. Навіть за останні воєнні півроку низка народних обранців зуміла відзначитись.

Безугла хотіла «розстрілювати» військових-дезертирів

Народний депутат від фракції «Слуга народа», заступниця голови оборонного комітету Верховної Ради Мар’яна Безугла з початку повномасштабного російського вторгнення неодноразово ставала героїнею масового хейту через свої неоднозначні, а іноді відверто скандальні заяви.

У травні прізвище Безуглої звучало через її законопроєкт щодо необхідності змінити статут внутрішньої служби ЗСУ. Вона пропонувала прибрати фразу «не завдаючи смерті військовослужбовцю» з положення про те, що у бойовій обстановці командир може застосувати зброю, якщо немає іншого способу зупинити кримінальне правопорушення. Зваживши критику суспільства, депутатка пізніше відкликала цю свою законодавчу ініціативу. 

Прославилась Безугла і через публічний заклик до СБУ щодо перевірки діяльності відомого журналіста, головреда видання «Цензор» Юрія Бутусова. Вона стверджувала, що Бутусов «постійно безнаказано викладає тонни інформації щодо наших військових, позицій, оперативної обстановки, розхитує, дезорієнтує і підіграє Росії». 

У червні соцмережі облетіла світлина журналістки Яніни Соколової, на якій зображена Безугла, що сидить «у штабі на сході країни». За словами журналістки, парламентар, «як темний лицар від Офісу президента», «дає вказівки командуванню» в районі міста Сєвєродонецька Луганської області. Безугла таку інформацію назвала медіаатакою команди політичних опонентів. 

Не лише Порошенко, Безугла, Тищенко: всі скандали депутатів під час війни

Не лише Порошенко, Безугла, Тищенко: всі скандали депутатів під час війни

За словами Мар’яни Безуглої, вона не «дає вказівки командуванню», а «виконує комунікаційну та наглядову» функції. Фото: facebook.com/Ianina.Sokolova

Тищенко втратив посаду через піар

Парламентар Микола Тищенко навесні долучився до гучної волонтерської діяльності. Але ставалися проколи. Так, на початку квітня депутат відзвітував на своїй сторінці в «Фейсбук», що передав військовим бронежилети, які «моя дружина та помічниці буквально привезли в Україну на собі». А коли бійці почали тестувати «захист», то він виявився мотлохом – не витримує постріли навіть з пістолету, а «м’яку частину» легко пробити ножом. Тищенко спростував звинувачення. 

У липні Микола Тищенко опублікував в соцмережах світлину, на якій зафіксовано, як політик позує у приватному будинку, спершись на протитанкову ракетну установку Javelin. Чи варто зазначати, що політику довелося відповідати на питання: чому така важлива зброя не на фронті, а у нього вдома?!

І саме через скандали та гучні піар-акції Микола Тищенко втратив посаду очільника Закарпатської облорганізації партії «Слуга народу». 

Не лише Порошенко, Безугла, Тищенко: всі скандали депутатів під час війни

Не лише Порошенко, Безугла, Тищенко: всі скандали депутатів під час війни

Що робить джавелін вдома у Миколи Тищенко — незрозуміло. Фото: facebook.com/antac.ua

Порошенка не випустили за кордон

П’ятий президент України Петро Порошенко став фігурантом скандальної справи не з власної волі. У травні йому відмовили у перетині кордону. Причина — неможливість підтвердження дійсності його дозвільного документа. Нібито прикордонники не змогли зчитати QR-код на копії розпорядження спікера Верховної Ради Руслана Стефанчука про відрядження політика до Литовської Республіки для участі у весняній сесії ПА НАТО.

В червні починав розгоратись скандал щодо родини Петра Порошенка, яку журналістка телеканалу 1+1 зафільмувала в елітному лондонському готелі. Але потім виявилось, Порошенко був в столиці Великобританії не лише з метою побачитись з доньками, які навчаються там, але й прикупити автівки для військових.

Не лише Порошенко, Безугла, Тищенко: всі скандали депутатів під час війни

У Рудик «забирали» громадянство

Лідер партії «Голос» Кіра Рудик у липні потрапила в скандал щодо свого громадянства. Телеграм-канал «Політика країни», посилаючись на свої джерела, стверджував, що у Рудик українські прикордонники вилучили закордонний паспорт через наявність у депутата другого громадянства. Кулуарно вже давно ширяться чутки, що Кіра Рудик має паспорт США.

Політик тоді спростувала такі припущення, зазначивши, що вона, дійсно, перебуває за кордоном, але український паспорт у неї ніхто не забирав. 

До речі, про депутатські паспорти. 6 серпня МЗС України повідомило, що анулювало дипломатичні паспорти 225 народних депутатів, оскільки вони не повернули документи на зберігання своєчасно. 

Шуфрича і Куницького затримали на блокпостах

На початку березня в ЗМІ та соцмережах з’явилось відео нібито затримання нардепа від «Слуги народу» Олександра Куницького. За даними ЗМІ, парламентарій у нічний час під’їхав на блокпост, а коли в нього почали перевіряти документи, став знімати те, що відбувається, на мобільний телефон. Що сталося на блокпості – політик пообіцяв розповісти пізніше, але так і не розповів.

Декількома днями раніше на блокпості затримали народного депутата від існуючої тоді фракції ОПЗЖ Нестора Шуфрича. Він фотографував місцевість біля позицій українських військових. 

У квітні саме на блокпості затримали ще одного парламентаря – екс-«слугу» Олександра Юрченка.

— Нардеп Юрченко, підійшовши до чатового, який виконував свої обов‘язки, почав лаятись та «тикати» йому, згодом він схопився за кулемет військового. Звісно, посвідчення він не показав та і не представився… Але хлопці зреагували миттєво і затримали порушника, — розповідав депутат Київради Олександр Погребиський. Потім депутат публічно визнав свою неправоту і вибачився.

Не лише Порошенко, Безугла, Тищенко: всі скандали депутатів під час війни

Не лише Порошенко, Безугла, Тищенко: всі скандали депутатів під час війни

Таємнича поведінка Олександра Куницького на блокпості. Фото: facebook.com/Александр Фацевич

Шевченка вигнали з парламенту за форму розвідника

Шанувальник білоруського президента Олександра Лукашенка, екс-«слуга» Євгеній Шевченко обурив колег у липні, коли прийшов на роботу у військовій формі розвідника.

— Сьогодні була неприємна ситуація у Раді: нардеп Є. Шевченко прийшов у військовій формі. Типу з розвідки. І отримав зауваження від колег, що у залі не треба хизуватися військовою формою. Особливо під час війни. Після певної перепалки Шевченко покинув зал… пішов переодягатися і не повернувся, — розповів народний депутат Ярослав Железняк.

Герасимов розвів ботоферму

Нещодавно в епіцентрі скандалу опинився співголова фракції «Європейська солідарність» Артур Герасимов. СБУ повідомила, що викрила мільйонну ботоферму, яка працювала в інтересах однієї політсила. Пізніше журналісти видання «Апостроф», посилаючись на свої джерела в правоохоронних органах, уточнили: мова йде про «Европейську солідарність», організатором ботоферми був російський IT-фахівець Віктор Майстренко, який співпрацював з нардепом Артуром Герасимовим – близьким соратником Порошенка. В ЄС всі ці звинувачення спростували.

Тим часом

Водію Трухіна призначили штраф 850 гривень

Скандальна історія з ДТП за участі народного депутата Олександра Трухіна на днях отримала свою розв’язку. Депутат вийшов сухим з води. Суд призначив 850 гривень штрафу чоловікові, який їхав в авто з нардепом Трухіним і взяв на себе провину за ДТП з потерпілими.

Нагадаємо, 23 серпня 2021 року автомобіль Audi, в якому був Олександр Трухін, на великій швидкості в’їхав у автомобіль Ford, який, у свою чергу, протаранив Daewoo. Постраждали шестеро людей, у тому числі двоє дітей та керівник суддівського корпусу УАФ італієць Лучано Лучі.

1 лютого 2022 року «Українська правда» оприлюднила відео з боді-камери поліцейського, на якому знято, як Трухін намагається вмовити поліцейського дати йому піти з місця аварії (фраза: «Давайте я зараз тихенько в ліс піду» миттєво стала мемом). А також кілька разів пропонує патрульному гроші та говорить про те, що «з Денисом (Монастирським) домовиться».

Джерело

Новости Украины