Негайне припинення вогню в Україні вигідне лише Путіну – Білий дім


Негайне припинення вогню в Україні вигідне лише Путіну – Білий дім

Джон Кірбі (фото: EPA)

Негайне припинення вогню в Україні вигідне лише російському диктатору Володимиру Путіну, у якого з’явиться час для посилення своїх окупаційних військ. Про це на брифінгу заявив представник Білого дому з національної безпеки Джон Кірбі, повідомляє Sky News.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Сьогодні Путін під час зустрічі з китайським лідером Сі Цзіньпінем привітав мирний план Пекіна, який закликає до негайного припинення вогню з обох боків.

«Припинення вогню прямо зараз, заморожування ліній там, де вони є, загалом дає [Путіну] час і простір, які йому потрібні, щоб спробувати переобладнати, переобладнати армію, щоб компенсувати ці витрати ресурсів», – сказав Кірбі.

На його думку, Сі Цзіньпін має закликати Росію припинити вторгнення в Україну. Дотримання статуту ООН означає, що Росія має піти з України, наголосив Кірбі.

«Ми не бачили нічого зі сказаного Сі та Путіним, що змусило б нас повірити в те, що війна в Україні скоро закінчиться», – додав він.

Кірбі не назвав відносини Росії та Китаю союзом, але сказав, що очевидно, що обидві країни «хотіли б, щоб світ грав за їхніми правилами».

«Я не думаю, що ви можете обґрунтовано вважати Китай неупередженим», – цитує Кірбі CNN.

  • Сі Цзіньпін перебуває з триденним візитом у Москві: 20 березня він провів переговори з Путіним тет-а-тет, 21-го проводить офіційні переговори з розширеними делегаціями.
  • У США скептично оцінюють візит Сі Цзіньпіна та вважають, що він забезпечує дипломатичне прикриття злочинам Путіна.
  • У МЗС України очікують, що Сі Цзіньпін переконає Путіна припинити війну. За даними FT, лідер Китаю може зателефонувати до президента Володимира Зеленського після візиту до Москви.

Джерело

Новости Украины