Німеччина не виплачуватиме репарації Польщі за нацистів. Заявляють, що «питання закрите»


Німеччина не виплачуватиме репарації Польщі за нацистів. Заявляють, що "питання закрите"

Прапор ФРН (фото: unsplash.com)

Уряд Німеччини не має наміру виплачувати репарації Польщі за нацистську окупацію часів Другої світової війни. Про це повідомляє AFP.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

У ФРН відхилили заклик Польщі до переговорів із Берліном щодо репарацій за Другу Світову війну. Німці заявили, що «питання закрите».

Раніше голова правлячої партії Польщі «Право і справедливість» Ярослав Качинський заявив, що країна має намір запросити у Німеччини репарації за нацистську окупацію 1939-1945 років.

Звіт про втрати, завдані Польщею під час Другої світової війни, був представлений 1 вересня у Королівському замку у Варшаві. Підсумкова сума збитків склала, згідно з доповіддю, 6,2 трлн злотих (приблизно відповідає 1,33 трлн євро).

Качинський заявив, що очікує на негативну реакцію з боку німецької влади, але зазначив, що «за такі речі потрібно боротися, іноді протягом багатьох років».

  • Тема репарацій почала активно обговорюватися у польському суспільстві у 2017 році. Зокрема про право Польщі на відшкодування збитків заявила на той момент прем’єр-міністерка Польщі Беата Шідло.
  • У 2019 році Німеччина заявила, що вважає всі свої зобов’язання щодо виплати репарацій Польщі за збитки під час Другої світової війни повністю виконаними.
  • У 2017 році Польща також порушувала питання про те, що за Ризьким мирним договором 1921 року з РРФСР Польща мала отримати 30 млн рублів золотом, але ці гроші ніколи не були виплачені.

Читайте також: У Дуди розкритикували виступ Шольца: Німеччина намагається щось виграти для себе

Джерело

Новости Украины