Німецькі політики Шольцу – «зараз не час для прокрастинації та вагань, ЗСУ потрібні танки Leopard»


Німецькі політики Шольцу – "зараз не час для прокрастинації та вагань, ЗСУ потрібні танки Leopard"

Танк Leopard 2A7V (фото — пресслужба бундесверу)

Німецькі законодавці й інші політики закликають канцлера Олафа Шольца зняти заборону на постачання Збройним Силам України основних бойових танків Leopard і бойових машин піхоти Marder, і не вовтузитися зі схемою «обмін кільцями» у той час, як ЗСУ це важке озброєння потрібно якнайшвидше для деокупації захоплених РФ територій.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Голова комітету Бундестагу з оборони Марі-Агнес Штрак-Циммерман заявила, що «нинішнє просування ЗСУ та перші відвойовані райони на сході говорять про бойову міць України і беззастережну волю повернути захоплене Росією».

«Має вирішальне стратегічне значення, щоб Захід зараз і негайно поставив Україні додаткову військову техніку й важке озброєння. Зараз не час для прокрастинації й вагань. У цій новій фазі війни Україні потрібна зброя, що дозволить їй звільняти території», – сказала вона.

Експерт із зовнішньої політики СДПН Майкл Рот також висловився за швидку підтримку ЗСУ новою зброєю: «Захід, особливо США, Німеччина, Франція й Польща, мають швидко координувати свої дії та адаптувати свої постачання до нової ситуації».

ДОВІДКА. Україна давно запросила як танки Leopard 2, так і БМП Marder, які німецька оборонна промисловість готова поставити ЗСУ негайно, проте канцлер Шольц ще не дав на це зеленого світла: він хоче, щоб союзники розв’язували такі питання спільно. Іншими словами, доки США не дадуть танки Abrams, ФРН не хоче бути першою, хто дасть ЗСУ свій ОБТ. Поки що Берлін обіцяє союзникам НАТО Leopard 2 в обмін на постачання ними старої радянської техніки Україні: це так званий «обмін кільцями».

Зважаючи на останні успіхи ЗСУ, лідер Партії зелених Омід Нуріпур закликав наростити постачання німецької зброї Києву: «Всі в уряді знають, що можна зробити більше. Воно [озброєння] має поставлятися не лише по «обміну кільцями», а й, по можливості, безпосередньо зі складів Бундесверу та промисловості. Ми маємо зосередитись на потребах України. Саме зараз, поки не настала зима, ми маємо підтримати Україну у звільненні якомога більшої частини своєї країни».

Разом з тим Нуріпур солідарний із Шольцем у тому, що щодо танків Leopard «ми повинні рухатися разом з нашими союзниками, це важливіше, ніж суперечки про окремі системи озброєння».

Читайте також: Посол Мельник послав німецького політолога за сумнів у можливості перемоги України

Експерт з оборонної політики фракції ХСС Флоріан Хан закликав канцлера поставити ЗСУ більше зброї: «Нинішній розвиток подій в Україні показує, що за наявності необхідних засобів прагнення Путіна до вторгнення може бути успішно відбито. Берлін має нарешті відмовитися від свого небажання і поставити більше зброї».

Голова СДПН Ларс Клінгбейл закликав до швидкого перегляду Заходом подальшого постачання зброї Україні. Після деокупації ЗСУ територій на сході він сказав, що це «величезний успіх, і це також пов’язано з тим, що Захід, Німеччина, ми поставили неймовірну кількість зброї за останні тижні та місяці. І це має продовжуватися. Це буде продовжуватися».

«Але, звичайно, ми в західному альянсі також маємо оцінити: чи маємо ми зараз поставити більше зброї? І це має статися швидко», – сказав Клінгбейл. Він також, як і Шольц, виключив, що ФРН діятиме самотужки з постачання ОБТ: хоче координації дій з Францією та США.

Читайте також: Німецький депутат Кізеветтер: Ніхто не розуміє, чому не дають ЗСУ танки Leopard

З аналогічною заявою виступив і експерт ХДС із зовнішньої політики Родеріх Кізеветтер: «Щоб контрнаступ був успішним у довгостроковій перспективі та щоб Україна повернула та відстояла свою територію, зараз потрібна вся можлива військова підтримка. Німеччина могла б негайно поставити Marder та Leopard». Він закликав канцлера та міністра оборони Крістін Ламбрехт відмовитися від їхнього обережного підходу до підтримки України танками.

Популярний у Німеччині з часів боксерської кар’єри мер Києва Віталій Кличко також закликав у німецьких ЗМІ поставити Україні «леопарди».

«Для того, щоб краще захистити та озброїти наших солдатів, Україна прямо зараз терміново потребує додаткового постачання зброї, наприклад, танків Leopard – для швидкого продовження контрнаступу. Моє прохання до уряду Німеччини: зробіть усе можливе, щоб швидко вигнати російських солдатів з нашої країни «, – сказав він.

Читайте також: Прем’єр Польщі: Україна відбивала атаки Росії швидше, ніж у Німеччині ухвалювали рішення

Джерело

Новости Украины