Омбудсмен: З початку березня росіяни затримали 26 працівників ЗАЕС

Омбудсмен: З початку березня росіяни затримали 26 працівників ЗАЕС

Війська Росії продовжують переслідувати українців, які працюють на Запорізькій атомній електростанції. Вже відомо про затримання 26 людей. Про це повідомив у своєму Телеграм-каналі уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

— Затриманих звинувачують у тому, що вони передають інформацію про пересування та розташування російської військової техніки територією ЗАЕС. І це не жарт. Як уповноважений ВРУ з прав людини наголошую, що жодного порушення норм українського законодавства чи міжнародного права працівниками атомної станції не проводиться, – написав Лубінець.

Як зазначив український омбудсмен, ЗАЕС є українською атомною станцією, на якій працюють наші атомники. Відповідно, вони мають право спілкуватися з усіма, хто може забезпечити збереження цілісності атомної станції.

— Незважаючи на величезний тиск, чинений росіянами щодо персоналу, працівники ЗАЕС продовжують виконувати роботу щодо запобігання екологічній катастрофі, яка може торкнутися не лише України, а й Європи та країн Чорноморського регіону, — наголосив він.

Також Лубінець заявив, що російські військові катують та вбивають працівників ЗАЕС, що є не лише військовим злочином щодо мирного населення, а й порушенням принципів ядерної безпеки. У зв’язку з цим він закликав генсека ООН Антоніу Гутерреша, МАГАТЕ та всю світову спільноту прискорити напрямок місії на ЗАЕС, демілітаризувати територію об’єкту та надати гарантії безпеки ЗАЕС та її працівників.

Джерело

Новости Украины