ООН: Російські солдати використовують людей з інвалідністю як живий щит

ООН: Російські солдати використовують людей з інвалідністю як живий щит

Фото: pixabay.com

Віце-голова Комітету ООН з прав людей з інвалідністю Джонас Рускус повідомив, що на тимчасово окупованих територіях росіяни використовують українців з інвалідністю як живий щит. Про це він сказав на прес-конференції у Женеві, повідомляє Reuters.

У спеціальній доповіді ООН заявила, що «серйозно стурбована» становищем людей з інвалідністю в Україні, проти якої Росія веде повномасштабну війну.

— Їхній доступ до основних прав, таких як їжа та прийнятний рівень життя, включаючи доступ до опалення в наступні зимові місяці, є під загрозою, — сказав Рускус. За його словами, Комітет має інформацію щонайменше про 12 людей з інвалідністю, які померли в інтернатному закладі на території, окупованій російськими військами.

Рускус додав, що також відомо про людей з інвалідністю, яких утримують у нелюдських умовах, піддають жорстокому поводженню та використовують як «живий щит» збройні сили Російської Федерації.

Голова моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матильда Богнер раніше розповіла, що представникам Організації Об’єднаних Націй не надають доступу українцям, які перебувають у полоні росіян на тимчасово окупованих територіях. В організації стурбовані випадками тортур та насильства над полоненими.

Джерело

Новости Украины