Падіння біткоїну: хто знімає вершки з панічних настроїв

Падіння біткоїну: хто знімає вершки з панічних настроїв

Фото: REUTERS/Edgar Su

Падіння біткоїну обумовлено зниженням інтересу до нього з боку інвесторів та спекулянтів. Таку думку у розмові з «КП в Україні» висловив аналітик компанії Esperio Олександр Болтян.

По-перше, каже експерт, ринок криптовалют трансформується зі спекулятивного майданчика у ринок валютообмінних операцій.

По-друге, є альтернатива у вигляді того ж таки ефіріуму. Розуміючи, що волатильність по біткоїну знижується, дрібні та середні інвестори найчастіше переводять свої заощадження саме в ефіріум, капіталізація якого зростає. У відсотковому співвідношенні картина така: частка капіталізації біткоїну у загальній капіталізації ринку становить близько 40% проти 65% у 2020 році. А частка капіталізації ефіріуму – близько 18% за 2021-2022-і роки, хоча у 2019 році вона була лише 7-8% ринку.

– Панічні настрої – це вже запізніла реакція тих, хто розраховував на диво та нові цінові максимуми щодо біткоїну, – вважає Болтян. — Але через регулювання у всьому світі і, зокрема, у США, через політичні та монетарні зміни біткоїн користується меншим попитом. Зазначу, що біткоїн сприймають у світі як «новий долар» – недарма Китай заборонив обіг криптовалюти на своїй території. Через те, що останні 10 років ми живемо в часи дедоларизації всіх економік і в ЗВР у всьому світі скорочують частку долара, США зацікавлені в тому, щоб біткоїн зростав.

Якщо говорити про методи заробітку на падінні біткоїну, то, каже експерт, основним буде відкриття рахунку у форекс-брокера, де є можливість продавати будь-які товари, не володіючи ними (тобто, по суті, укладаючи спекулятивну угоду або роблячи ставку на те, що ціна падатиме). Але важливо розуміти, що крипторинок сповнений сюрпризів і у будь-який момент ціна може знову повернутися у діапазон 26-30 тис. доларів за біткоїн.

Експерт дає помірно оптимістичні прогнози щодо ринку криптовалюти на жовтень. Ціновий діапазон у 20 тисяч доларів виглядає як комфортний для біткоїну, і через те, що на валютній арені відбуваються масштабні потрясіння, криптовалюти мають шанс зберегти стабільність. Поки фунт і євро впали до історичного мінімуму, криптовалюти «відпочиватимуть».

Для України значущість криптовалюти на сьогодні визначається тим, що населення може виводити гроші з країни за потреби. А також, якщо говорити про зворотну динаміку, країна може приймати пожертвування з усього світу.

Джерело

Новости Украины