П’ять головних новин України та світу на 19:00 9 серпня


П'ять головних новин України та світу на 19:00 9 серпня

Фото: LIGA.net

1. ПОЛЬЩА: ЄС ПОТРІБНА РЕФОРМА, ТОМУ ЩО ЗАРАЗ НІМЕЧЧИНА І ФРАНЦІЯ «ГОЛОВНІ» СЕРЕД РІВНИХ. Євросоюзу потрібна глибока реформа, яка повернула б загальне благо і рівність на перше місце в принципах, бо зараз у ЄС «формальна демократія та де-факто олігархія, де влада – в руках найсильніших», наприклад, Німеччини та Франції. Про це в авторській колонці для The Spectator написав польський прем’єр Матеуш Моравецький (докладніше).

2. ВТРАТИ СИЛ ОБОРОНИ УКРАЇНИ ЗМЕНШИЛИСЯ У 2,5–3 РАЗИ ВІД ПІКОВОЇ ЦИФРИ ВІЙНИ – ПОДОЛЯК. Втрати сил оборони у вітчизняній війні, яку веде Україна проти російських окупантів, станом на початок серпня зменшилися приблизно втричі від пікового показника у травні-липні. Таку інформацію озвучив радник глави Офісу президента Михайло Подоляк (докладніше).

3. РОСІЯ ЗУПИНИЛА ТРАНЗИТ НАФТИ ЧЕРЕЗ УКРАЇНУ – REUTERS. Росія призупинила експорт нафти південною частиною нафтопроводу «Дружба», повідомило у вівторок агентство Reuters із посиланням на два поінформованих джерела (докладніше).

4. У КРИМУ ПРОЛУНАЛИ ВИБУХИ НА АЕРОДРОМІ, ТАМ БАЗУЄТЬСЯ ВИНИЩУВАЛЬНИЙ ПОЛК — ФОТО, ВІДЕО. У тимчасово окупованому Криму пролунали вибухи в районі російської авіабази в Новофедорівці (докладніше).

5. РОСІЯ ПОЧАЛА ПРОГРАМУ З ПЕРЕПІДКЛЮЧЕННЯ ЗАЕС ДО КРИМУ. Щоб перепідключити станцію, окупантам потрібно буде повністю її «загасити» разом із півднем України – Херсонською та Запорізькою областями (докладніше).

Читайте також головний текст: Інтерв’ю | Заможно заживемо за 20 років. Василь Хмельницький про втрату $20 млн, UNIT та Україну 2.0

Джерело

Новости Украины