Подоляк застеріг Казахстан – «Росія не вміє домовлятися, вони хочуть зайти та захопити»


Подоляк застеріг Казахстан – "Росія не вміє домовлятися, вони хочуть зайти та захопити"

Михайло Подоляк (скриншот)

Якщо дозволити Росії досягти успіху у війні проти України і не відмежуватися від країни-окупанта у всіх ключових сферах, Кремль у майбутньому «безперечно» захоче захопити щонайменше північні території Казахстану. Про це застеріг в інтерв’ю казахстанській журналістці Дінарі Єгеубаєвій радник глави Офісу президента Михайло Подоляк.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

«Очевидно, що тісні зв’язки з РФ, нерозмежування суверенітетів – інформаційного, прикордонного, економічного… Це однозначно, якщо ви маєте сусідські відносини з РФ, призведе до конфлікту, ескалації та спроби Росії зайти на вашу територію та захопити її. Це безперечно», – вважає він.

Головний зі спілкування з пресою на Банковій пояснив свої слова тим, що «філософія російської державності передбачає лише захоплення – не добросусідство».

Читайте також: Казахстан на рік припинив експорт військової продукції

«Вони не хочуть із вами займатися бізнесом, вони хочуть ваш бізнес рейдернути, захопити. Вони хочуть рейдернути політичну систему країни-сусіда, тому що вони не вміють домовлятися. Та країна, яка цього не розуміє, однозначно перебуватиме під ризиками вторгнення, як Україна», – застеріг казахстанців радник голови ОП.

Подоляк вважає, що після розвалу СРСР українська влада припустилася помилки, не зробивши «дійсно кордон», не ввівши тимчасово візові режими, не розмежувавши економічні відносини та не переорієнтувавши їх частково на інші ринки, а також залишивши тут російське інформаційно-пропагандистське поле – «плацдарм» для майбутнього вторгнення.

«Ми надто залишилися в рамках близьких відносин. <…> Якщо країна хоче бути суверенною, вона повинна мати всі ознаки суверенітету», – наголосив він.

  • На початку липня повідомлялося, що Казахстан хоче в обхід Росії транспортувати нафту до Європи.
  • 27 серпня Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки заявив, що пропаганда РФ звинувачує Казахстан у «недружніх» діях.
  • Станом на кінець літа 2022 року Казахстан переманив 45 компаній із Росії.

Читайте колонку: Медведєв не жартує: Казахстан і Грузія – ймовірні наступні цілі російської атаки

Джерело

Новости Украины