Похорони королеви Єлизавети II: найдетальніші подробиці

Похорони королеви Єлизавети II: найдетальніші подробиці

Фото: REUTERS/Джон Сіблі

19 вересня у Великобританії – День національної жалоби. У понеділок похорон королеви Єлизавети, яка була на чолі імперії 70 років. Подія такого рівня має чіткий дедлайн.

6:30

О 6.30 двері у Вестмінстерському палаці, де всі охочі протягом 15-18 вересня могли попрощатись з королевою і віддати їй свою шану, закриються, повідомляє видання The Sun.

8:00

Розпочнеться прощання з Єлизаветою II світових лідерів. Двері Вестмінстерського абатства відчиняться для конгрегації з 2000 осіб, до якої увійдуть світові лідери та іноземні члени королівських родин.

На похорони королеви не можна приїхати без запрошення. Відвідати похоронну процесію запросили 500 світових лідерів. Від України запрошена перша леді Олена Зеленська.

На процесії будуть королі Бельгії, Нідерландів, Іспанії, а також представники королівських сімей Норвегії, Данії, Швеції й Монако та японський імператор Нарухіто. США представлятиме президент Джо Байден із першою леді Джилл Байден, можливо, також приїде 44-й президент США Барак Обама. Відвідають похорон лідери країн Співдружності, зокрема Австралія, Нова Зеландія та Канада будуть представлені на рівні прем’єр-міністрів.

Підтвердили свою участь президенти Франції, Німеччини, Італії, Індії, Південної Кореї, Бразилії, Туреччини, а також президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Від КНР очікується «делегація високого рівня», але чи буде це саме лідер КНР СІ Цзіньпін – ще не відомо.

Представників Росії, Білорусі, Сирії, Венесуели, Афганістану та М’янми на похорони не запросили. І це принципова позиція королівської сім’ї на військову агресію проти України або сприяння їй. До речі, Іран, проти якого діють жорсткі санкції, на похороні королеви представлений на рівні посла. Таке низьке представництво – також вагомий політичний маркер. Лише на рівні послів, а не лідерів країн запросили на похорони Північну Корею та Нікарагуа.

Із цікавинок – всі запрошені особи мають прибути в Лондон під вечір 18 вересня. Король Чарльз ІІІ і королева-консорт Камілла влаштують для VIP-гостей прийом у Букінгемському палаці. Як зазначають британські ЗМІ, це найбільше зібрання світових лідерів у сучасній історії.

Всіх запрошених віп-осіб попросили прибути до Великої Британії комерційними рейсами та заборонили використовувати вертольоти для пересування. Під заборону потрапило і використання особистого транспорту для участі у похоронах у Вестмінстерському абатстві 19 вересня – натомість їх масово доставлять автобусом. Виключення зробили лише для президента США Джо Байдена – він прибуде на державному броньованому Лінкольні.

Похорони королеви Єлизавети II: найдетальніші подробиці

Похорони королеви Єлизавети II: найдетальніші подробиці

Труна з тілом королеви Єлизавети ІІ у Вестміністер Холі. Фото:https://www.instagram.com/p/Cia1YVIsfiI/ instagram.com/theroyalfamily/

10:35

Група носіїв з 1-го батальйону гренадерської гвардії королеви підніме труну з катафалка у Вестмінстер-холі і перенесе його процесією до Державного артилерійського лафету Королівського флоту, який стоятиме біля північних дверей.

10:44

2,5 тонний артилерійський лафет, тягнутимуть 138 рядових військово-морськими силами Великобританії, вирушить із двору Нового палацу до Вестмінстерського абатства через Парламентську площу, Брод-Санктуарі та Святилище.

Традиції, що саме моряки мають тягнути лафет вже 121 рік. Коли у 1901 році хоронили королеву Вікторію, запряжені коні в якусь мить стали на диби. Миттєво було прийнято рішення замінити тварин на моряків. І це прижилося. У 1910 році моряків запрягали, щоб тягнути лафет з труною короля Едуарда VII, у 1936 році – короля Георга V, у 1952 – короля Георга VI.

За лафетом пішки підуть король Чарльз і члени королівської родини, включаючи принца Едуарда, принца Ендрю, принцесу Анну, принца Вільяма та принца Гаррі.

10:52

Процесія прибуде до західних воріт Вестмінстерського абатства, де труну піднімуть з лафета і перенесуть до панахиди.

Похорони королеви Єлизавети II: найдетальніші подробиці

Похорони королеви Єлизавети II: найдетальніші подробиці

Королівська родина на прощанні з Єлизаветою ІІ. Фото: Dan Kitwood/Peter Tarry — WPA Pool/Getty Images

11:00

Розпочнеться панахида. Її проведуть архієпископ Кентерберійський Джастін Уелбі спільно з деканом Вестмінстерського університету Девідом Хойлом. Виступлять прем’єр-міністр Ліз Трасс та міністр закордонних справ Джеймс Клеверлі

11:55

Прозвучить «Останній пост», після чого в абатстві та по всіх Великобританії оголосять двохвилинну тишу. Дотримуватись обов’язково!

12:00

Виконання Ревілю, державного гімну. Державна панахида завершиться виконанням плачу у виконанні королівського волинщика.

Потім група носіїв підніме труну з катафалку і пройде процесією через Великі західні ворота до Державного збройного лафету, який буде чекати за Західними воротами.

Королівська сім’я на чолі з королем Чарльзом III пішки підуть за лафетом з труною Єлизавети II.

12:15

Процесія, яку очолить Королівська кінна поліція попряму до Веллінгтонської арки. В Гай-парку в цей час будуть салютувати з мінометних гармат Королівського війська, а Біг-Бен буде бити у дзвони всю процесію.

13:00

Біля Веллінгтонської арки труну переставлять в державний катафалк, який відправиться у Віндзор. Щойно катафалк відійде, парад віддасть королівський салют і пролунає національний гімн.

До речі, державний похоронний лафет збудований ще в кінці 1890 років для перевезення 12 фунтової зброї. Але він жодного разу не використовувався в бойових діях. На сьогодні входить в перелік найбільш цінного майна воєнно-морського флоту Великобританії.

15:20

В каплицю Святого Георга в Віндзорському палаці почнуть прибували учасники похоронного богослужіння. Всього до 800 осіб. Це будуть в основному представники британської влади та члени королівського двору, персонал Віндзору.

15:53

Похоронна процесія має прибути до західних сходів каплиці Святого Георга. Тут група носіїв підніме труну з катафалку і понесе її по західних сходах.

16:00

Розпочнеться служба за упокій Єлизавети II. Її будуть проводити Декан Віндзора, ректори Сандрингема, міністр Крати Кирк і капелан Великого Відзорського парку.

Перед фінальним гімном головний ювелір королівського двору і капітана судів і сержантів по зброї дістануть з труни Імператорську державну корону та скіпетр, передадуть декану, який поставить їх на вівтарі.

В кінці фінального гімну король покладе в труну прапор Королівської роти гренадерської гвардії, для якої Єлизавета була головнокомандувачем.

В цей же час лорд-камергер має зламати свій жезл управлінні і по традиції покласти його в труну.

Після цього труну з тілом Єлизавети II спустять в королівський склеп. Новий король Карл III (принц Чарльз) кине на нього жменю червоної землі із срібної чаші. В цей час архієпископ Кентерберійський буде читати благословення, а волинщик королеви виконувати плач.

У цьому склепі спочивають батьки Єлизавети II – король Георг VI, королева-мати Єлизавета та сестра — принцеса Маргарет. Сюди ж перевезуть і тіло Принца Філіпа, який помер півтора року тому.  Такою була воля Єлизавети II ще за життя.

19:30

Розпочнеться приватна панахида за участю короля і членів королівської родини, яку проведе декан Віндзора.

Джерело

Новости Украины